Floarea Ranunculus: Simbol, legendă, superstiții

Floarea Ranunculus, de obicei galbenă, răspândită în peste 500 de specii, preferată în prezent mai ales în buchetul miresei și în decorațiunile de nuntă, este asociată cu o varietate de simboluri, legende, superstiții.

La români este numită "piciorul cocoșului", din cauza asemănării rădăcinii sale cu gheara acestei păsări. Numele Ranunculus înseamnă în limba latină "broscuță", probabil fiindcă multe specii ale florii sunt întâlnite pe lângă ape, asemeni broaștelor.

În engleză poartă denumirea de "buttercups" ("cupele untului") și "spearworts" ("iarba furcii"). Numele de "buttercups" derivă din superstiția că această floare ar da untului culoarea sa galbenă specifică.                           
Floarea Ranunculus: Simbol, legendă, superstiții

Întrucât este îndrăgită de copii, floarea de Ranunculus e un simbol al copilăriei, jocului, voioșiei, tinereții, purității și prieteniei. Simbolizează, totodată, modestia, acuratețea și "farmecul tău mă fascinează".

Potrivit unui mit antic, un tânăr libian numit Ranunculus era vestit pentru vocea sa minunată, cântecele sale măiestre și o îmbrăcăminte extravagantă din mătase galbenă și verde. Într-o zi, pe când le cânta unor nimfe ale pădurii, a devenit atât de extaziat de propriul său glas încât a căzut la pământ și a murit. Pentru a-l onora, Orfeu l-a transformat în mica floare cunoscută de atunci drept Ranunculus.

O legendă occidentală pretinde că floarea și-ar fi câștigat numele de "buttercups" ("cupele untului") fiindcă, atunci când era mâncată de vaci, acestea ar fi produs un lapte de calitate, gras, de culoarea untului. În realitate, Ranunculus este toxică pentru vite!

Degețelul roșu, plantă otrăvitoare și binefăcătoare: Simbol, legendă, superstiții, medicină

Într-o altă legendă, odată, un grup de zâne a zărit un bătrân avar traversând un câmp cu un sac de galbeni în spate și l-au oprit, cerându-și dijma din bogăția lui. Avarul le-a refuzat și și-a văzut de drum. Zânele au făcut însă o gaură în sacul său și, pe când mergea, monedele de aur au căzut, împrăștiate prin iarbă. Florile Ranunculus s-au ivit ca prin minune peste tot pe unde monedele au atins pământul.

Conform altei legende, într-o zi, un coiot s-ar fi pornit să se joace aruncându-și ochii în văzduh și prinzându-i înapoi. Un vultur i-a prins însă ochii în aer și i-a furat. Sărmanul coiot și-a făcut până la urmă alți ochi din flori de Ranunculus, flori numite "ochii coiotului" în multe regiuni din SUA.

Într-un joc popular al copiilor din Occident, aceștia țineau câte o floare de Ranunculus sub bărbie, și, dacă apărea o reflecție galbenă pe fața unuia, însemna că acestuia îi plăcea untul!

Caprifoiul sau floarea Mâna Maicii Domnului: Simbol, legendă și superstiții
Floarea Ranunculus: Simbol, legendă, superstiții Floarea Ranunculus: Simbol, legendă, superstiții Reviewed by Diana Popescu on iulie 04, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.