13 august: Ziua internațională a stângacilor

Ziua internațională a stângacilor este celebrată anual pe 13 august pentru a scoate în evidență unicitatea, originalitatea acestora, a avantajelor și dezavantajelor pe care le au într-o lume dominată de dreptaci.

Întemeiată de Dean R. Campbell, fondator și al Left-Handers Internațional Inc., această zi a fost marcată pentru întâia oară în 1976. De atunci, pe data de 13 august, stângacii se focalizează spre social media, site-uri de socializare de pe internet, pentru a-și mărturisi provocările, inconvenientele, cu care se confruntă în traiul de zi cu zi.                     
13 august: Ziua internațională a stângacilor

Dacă în prezent au dificultăți în întrebuințarea foarfecilor pentru mâna dreaptă, în scrierea pe carnete, caiete cu foi prinse într-o spirală, sau cu mânuirea unor instrumente muzicale, în trecut au fost supuși unui tratament și mai nefericit, negativ.

În mod tradițional, în creștinism, stânga este asociată cu răul, așa cum se descrie în Judecata de Apoi, în Apocalipsa din Biblie, unde cei damnați, păcătoși sunt trimiși la stânga, iar cei mântuiți la dreapta.

În Evul Mediu se credea că stângacii sunt posedați de diavol ori că sunt conectați cu vrăjitoria.

Stângacii în superstiții și legende

Până nu demult, aceștia erau siliți de părinți, învățători, profesori, prin metode adeseori brutale, să își utilizeze mâna dreaptă pentru a scrie.

Pe de altă parte, potrivit unui studiu recent apărut în "Journal of Economic Perspectives", stângacii lucrează mai ales manual și au salarii cu 10-20% mai mici decât dreptacii.

În plus, conform cercetărilor științifice, sunt mai predispuși la schizofrenie și depresie!

Circa 10% din oamenii din lume, îndeosebi bărbați, sunt stângaci.

A da noroc cu mâna stângă este un semn de lipsă de respect, întrucât în Evul Mediu aceasta era folosită pentru curățire după mergerea la toaletă!

12 august: Ziua Internațională a Tineretului
13 august: Ziua internațională a stângacilor 13 august: Ziua internațională a stângacilor Reviewed by Diana Popescu on august 12, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.