6 august: Ziua păcii din Hiroshima

Data de 6 august este dedicată, an de an, Zilei păcii din Hiroshima, comemorării victimelor bombardamentului din această localitate, interzicerii armelor nucleare și instaurării păcii mondiale. În această zi, la ora 8:15 am, "Little Boy" ("Băiețelul"), prima bombă atomică utilizată într-un război, a fost aruncată asupra Hiroshimei de pe avionul B-29, numit Enola Gay.

Forța bombei aproape că a șters de pe fața pământului orașul japonez. Peste 70.000 de oameni au murit instantaneu, iar alți 70.000 au avut injurii fatale din cauza radiației.

Este celebră povestea unei fetițe, Sadako Sasaki, care a supraviețuit bombardamentului. Avea pe atunci doar doi ani. Radiațiile la care a fost supusă au îmbolnăvit-o însă de leucemie la vârsta de 10 ani. Sadako credea într-o veche legendă japoneză conform căreia, dacă faci 1.000 de cocori din hârtie, ți se îndeplinește orice dorință. S-a hotărât, așadar, să le confecționeze pentru a se bucura de sănătate și o viață îndelungată.                           
6 august: Ziua păcii din Hiroshima

A murit înainte să-și termine sarcina autoimpusă, dar colegele sale de școală au finalizat-o pentru ea! Sadako Sasaki scria, "Am să scriu cuvântul pace pe aripile cocorilor, și ei vor zbura în toată lumea". În fiecare an, mii de cocori din hârtie sunt trimiși din toate zonele globului pentru a fi agățați de statuia lui Sadako amplasată în Parcul Păcii din Hiroshima!

Din 1947, orașul găzduiește o ceremonie de reculegere asupra păcii (Hiroshima heiwa kinenhi), numită obișnuit Domul bombei atomice sau Genbaku Domu, la care participă familiile celor decedați în urma catastrofei și oameni din toate părțile lumii. Aceasta are loc pe 6 august, între orele 8 și 8:45 am, în fața cenotafului, monumentului funerar cuprinzând numele victimelor bombei atomice.

Cu acest prilej, vizitatorii lasă aici apă, în amintirea supraviețuitorilor însetați, lipsiți de apă curată după bombardament. De asemeni, aceștia lansează într-un râu din apropiere felinare, lampioane aprinse, în semn de consolare a sufletelor celor înecați în valurile acestuia, în strădania de a scăpa de căldura nemaipomenită degajată de explozia nucleară.
6 august: Ziua păcii din Hiroshima 6 august: Ziua păcii din Hiroshima Reviewed by Diana Popescu on august 05, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.