Doppelgänger: Legenda geamănului rău, neștiut, al fiecăruia dintre noi

Un doppelgänger, adică o arătare identică sau foarte asemănătoare cu fiecare dintre noi, ori a unui geamăn rău, malefic, al nostru, a fost prezent de mii de ani în diferite culturi, legende, mituri ale lumii.

Împrumutat din limba germană, termenul "doppelgänger" are, literal, semnificația de "mergător dublu" (de pe pământ), și se referă la o făptură care nu are umbră și este o dublură a unei persoane în viață. Uneori, este numit și "geamănul străîn", întrucât nu este asociat biologic cu acea persoană.

Doppelgänger: Legenda geamănului rău, neștiut, al fiecăruia dintre noi


Doppelgänger-ul este considerat un semn de nenoroc sau chiar moarte. Unul văzut de un prieten ori o rudă a celui pe care-l dublează indică iminența unei boli sau a unui pericol care îi dădea târcoale acestuia. Când cineva își zărea propriul doppelgänger însemna că este amenințat de moarte!

Doppelgänger în legendele și miturile lumii


Una dintre cele mai timpurii referințe despre această arătare poate fi cea din ramura Zurvanita a Zoroastrianismului. Dualitatea abstractă a Zoroastrianismului se manifestă astfel în gemenii "născuți" din "timpul" monist (conform DEX, monismul este orice concepție care explică printr-un singur principiu multitudinea fenomenelor dintr-un domeniu). În modelul cosmogonic al acestuia, gemenii Ahura Nazda (Ormuzd) și Angra Nainyu (Ahriman) era reprezentanți eterni ai binelui și răului.

În mitologia Egiptului antic, "ka" era un spirit dublu tangibil, având aceleași amintiri și simțăminte ca și cele ale unui om real. În mitul egiptean intitulat "Prințesa greacă", o perspectivă egipteană a războiului troian, un "ka" al Elenei era folosit pentru a-l deruta pe Paris din Troia, în scopul opririi războiului.

Legenda lui Lilith

O entitate din folclorul norvegian, numită "vardøger", era o făptură fantomatică aidoma unei persoane în viață, care-i lua locul în diverse activități, acțiuni, înfăptuindu-le în avans. Era un fel de spirit având mersul, vocea, mirosul, imaginea exterioară și comportamentul acesteia...

La finlandezi, există credința că fiecare om are un geamăn, cu numele de "etiäinen", sau "cel dintâi venit".

Locuitorii din Insulele Orkney din Scoția se temeau de mici făpturi magice numite "trow". Potrivit legendei, acestea se focalizau pe îmbolnăvirea noilor-născuți. Femeile gravide erau păzite cu vigilență de "trow", care furau copilașii sănătoși și îi înlocuiau cu proprii copii, cunoscuți drept "înlocuitori", pe care îi transformau astfel încât să fie identici cu cei răpiți.

Doppelgänger în literatură, artă


Subiectul dublului unui om este regăsit în povestirea lui Edgar Allan Poe "William Wilson" (1839), în cea a lui James Hogg, "Memoriile private și confesiunile unui păcătos justificat" (1824), a lui Elizabeth Gaskell, "Sărmana Clara", și chiar în povești ale lui Hans Christian Andersen, precum "Umbra".

În povestirea "Dublul" a lui Dostoievski, un funcționar umil, pe nume Goliadkin, ajunge în pragul nebuniei din cauza sărăciei și a unei iubiri neîmpărtășite. O sosie, o dublură a sa, reușește în orice Goliadkin a eșuat. În final, "geamănul" reușește să scape de originalul său, luându-i locul!

O altă binecunoscută povestire despre doppelgänger este "Die Elixire des Teufels" ("Elixirul diavolului") a lui E.T.A. Hauffmann.

Una din cele mai faimoase descrieri ale doppelgänger-ului provine dintr-o schiță și un pastel cu numele "Cum s-au întâlnit ei înșiși", a lui Dante Gabriel Rossetti. Conform interpretării, în acestea, doi îndrăgostiți din Evul Mediu merg printr-o pădure la apusul soarelui, întâlnindu-și dublurile, sosiile, strălucind într-o aură supranaturală. Bărbatul uluit își scoate sabia din teacă, în vreme ce iubita lui pare să cadă pradă unui leșin de moarte. Imaginea creată de Rossetti a fost atât de admirată de Elizabeth Barret Browning, încât a transpus-o în poemul "The Romaunt of Margret" ("Romanța Margaretei").

Desigur, legende despre doppelgänger au făcut senzație în ultima vreme în tot felul de cărți, filme și seriale horror, de groază.

Doppelgänger în viața reală


Se pare că există un mare număr de cazuri reale asociate cu doppelgänger. Unul din cele mai cunoscute este a lui Abraham Lincoln, menționat de Nash Brooks în cartea sa "Washington în Lincoln's Time" (1895). Potrivit relatării sale, curând după ce a fost ales președinte al SUA, în anul 1860, într-o zi, când s-a întors acasă și s-a uitat în oglinda din biroul lui, a zărit ceva straniu.

Conform spuselor lui Lincoln, în oglindă, "fața mea avea două imagini separate, distincte, una dintre ele fiind mai palidă decât cealaltă". Soția lui s-a speriat și i-a zis că paliditatea aceea era un semn rău, însemnând că Lincoln își va încheia cu bine primul mandat de președinte, dar nu și pe cel de-al doilea!

Unii oameni de știință din zilele noastre pretind că fenomenul doppelgänger se petrece din pricina injuriilor sau stimulărilor excesive ale unor părți ale creierului care provoacă erori în aprecierea spațială.

Alții cred că este rezultatul unor viziuni, halucinații, sau a faptului că unii oamenii au o convingere obsesivă că trăiesc în universuri paralele care, câteodată, se intersectează!

Legenda despre Bau Bau / Omul negru / Boogeyman
Doppelgänger: Legenda geamănului rău, neștiut, al fiecăruia dintre noi Doppelgänger: Legenda geamănului rău, neștiut, al fiecăruia dintre noi Reviewed by Diana Popescu on august 06, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.