19 septembrie: Ziua internațională "Vorbește ca un pirat"

 Ziua internațională "Vorbește ca un pirat" este o sărbătoare parodistică creată în 1995 de John Baur (cu numele de pirat Ol' Chumbucket, adică "bătrânul fârtat găleată") și Mark Summers (cu porecla piraterească Cap'n Slappy, tradus literal "Căpitanul Pălmuilă"), din Albany, Oregon, SUA. 


Cei care celebrează această zi trebuie să-și salute amicii nu prin "Bună", ci prin "Ahoi, neamule/tovarășe" sau "Ahoi, voinicule", să se adreseze altora folosind un jargon precum cel ce poate fi găsit în cărți precum "Insula comorii", a lui Robert Louis Stevenson, ori în filme ecranizate după acestea. Oricum, acest eveniment anual provine dintr-o perspectivă romantizată a epocii de aur a pirateriei.


Potrivit lui Summers, ideea acestei zile a fost inspirată de o accidentare sportivă. Pe când juca squash (raquetball) cu Baur, unul din ei a reacționat la o crampă musculară cu un strigat de "Aaarrr!" (o vorbă piraterească cu variantele "Rrrr!" sau "Yarrr!", cu semnificația de "da").       

    

19 septembrie: Ziua internațională "Vorbește ca un pirat"

      

La început o glumă între cei doi prieteni, sărbătoarea a câștigat în amploare după ce aceștia au trimis o scrisoare despre ea editorialistului independent Dave Barry. Lui Barry i-a plăcut ideea și a promovat-o. Apoi Ziua internațională "Vorbește ca un pirat" din 19 septembrie a căpătat o popularitate crescândă pe plan mondial. 


Acum, Baur și Summers fac profituri bune vânzând cărți și tricouri asociate cu pirateria de site-ul lor cu această temă. O parte a succesului lor este atribuită nerestricționării ideii lor, neasumării sale ca marcă înregistrată (trademark), având drept efect deschiderea sa spre creativitate și creștere, dezvoltare virală. 


Unii oameni celebrează ziua de 19 septembrie nu numai vorbind ca niște pirați, ci și îmbrăcându-se aidoma acestora, purtând chiar un papagal sau o maimuță pe un umăr de-al lor. Alții preferă să organizeze o petrecere având drept temă pirații, să citească cărți ori să vizioneze filme în care aceștia joacă roluri principale. 


Cu prilejul Zilei internaționale "Vorbește ca un pirat", în lume, sunt inițiate acțiuni de strângere de fonduri pentru organizații caritabile având drept menire ajutorarea oamenilor, mai cu seama a copiilor, bolnavi de cancer.


18 septembrie: Ziua Primei Iubiri

19 septembrie: Ziua internațională "Vorbește ca un pirat" 19 septembrie: Ziua internațională "Vorbește ca un pirat" Reviewed by Diana Popescu on septembrie 18, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.