28 septembrie: Ziua Internațională pentru Accesul Universal la Informație

 Pe 17 noiembrie 2015, UNESCO a declarat 28 septembrie Ziua Internațională pentru Accesul Universal la Informație. Luând în considerare că mai multe organizații ale societății civile și guverne din lume au adoptat și au început să celebreze regulat această zi, Adunarea Generală a ONU a stabilit, de asemeni, că data de 28 septembrie să fie dedicată Zilei Internaționale pentru Accesul Universal la Informație.


Accesul universal la informație înseamnă că oricine are dreptul de a căuta, primi și împărtăși informații. Acest drept este parte integrantă a dreptului la libertatea de expresie. Mass media joacă un rol crucial în informarea publicului despre chestiuni de interes, dar se bazează, totodată, pe abilitatea de a căuta și a recepționa informații. De aceea, dreptul accesului universal la informație este asociat strâns cu dreptul la libertatea presei.       

                                                             

28 septembrie: Ziua Internațională pentru Accesul Universal la Informație


Ziua Internațională pentru Accesul Universal la Informație din 2020 se focalizează pe dreptul la informații în vremuri de criză. De asemeni, accentuează avantajele de a avea garanții constituționale, statuare și politice pentru a avea acces la informații astfel încât să fie salvate vieți, să se clădească încrederea și sprijinul întru formularea unor politici durabile prin și dincolo de criza COVID-19.


27 septembrie: Ziua Mondială a Turismului

28 septembrie: Ziua Internațională pentru Accesul Universal la Informație 28 septembrie: Ziua Internațională pentru Accesul Universal la Informație Reviewed by Diana Popescu on septembrie 27, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.