2 octombrie: Ziua Internațională a Nonviolenței

Ziua Internațională a Nonviolenței are loc anual pe 2 octombrie, data de naștere a lui Mahatma Ghandi, liderul mișcării de independență a Indiei și pionier al filosofiei și strategiei de nonviolență.


Potrivit rezoluției Adunării Generale a ONU (A/RES/61/271) din 15 iunie 2007, care a stabilit această comemorare, Ziua Internațională a Nonviolenței este un prilej de a raspandi mesajul nonviolenței, mai cu seamă prin educație și conștientizarea publică. Rezoluția reafirma "relevanța universală a principiului nonviolenței" și dorința "de a asigura o cultură a păcii, toleranței, înțelegerii și nonviolenței".


Mahatma Ghandi, care a ajutat semnificativ India să-și obțină independența, a inspirat mișcări mondiale pentru drepturile civile și schimbăril sociale din toată lumea. În intreaga sa viață, Ghandi a rămas fidel credinței sale în nonviolență, chiar și când a fost supus unor condiții ofensive și s-a confruntat cu provocări aparent insurmontabile.                        

                       

2 octombrie: Ziua Internațională a Nonviolenței


Teoria din spatele acțiunilor sale, care includea încurajarea civilă de nesupunere față de legea britanică, așa cum s-a întâmplat în istorica luna martie a Sării, era că "mijloacele juste conduc către rezultate juste", ceea ce presupunea că este irațional să încerci să utilizezi violența pentru a ajunge la o societate pașnică. 


Principiului nonviolenței, cunoscut și ca "rezistența nonviolentă", respinge folosirea violenței fizice pentru a produce o schimbare socială sau politică. Descrisă adeseori ca "politica oamenilor simpli", această formă de luptă, protest, a fost adoptată de populații semnificative din plan global în campanii pentru dreptatea socială.


Se spune că există trei categorii principale de acțiune nonviolentă: protestul și forța de convingere (inclusiv prin marșuri și privegheri), noncooperarea și intervenția nonviolentă, precum blocade și ocupări ale unor spații. 


1 octombrie: Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice

2 octombrie: Ziua Internațională a Nonviolenței 2 octombrie: Ziua Internațională a Nonviolenței Reviewed by Diana Popescu on octombrie 01, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.