27 octombrie: Ziua Mondială a Moștenirii Autovizuale

 Ziua Mondială a Moștenirii Autovizuale din 27 octombrie are scopul de a crește an de an conștientizarea despre importanța sunetelor și documentelor audiovizuale înregistrate (filme, înregistrări sonore și video, programe radio și de televiziune) și a necesității conservării lor. 


Așa cum a spus Jaime Torres-Bodet, poet mexican și fost Director General al UNESCO, arhivele nu sunt "cimitire uriașe", ci locuri cruciale pentru "continuitatea conștiinței umane... Ca o datorie față de generațiile viitoare, această moștenire aparte, excepțională, atât de fragilă și provocatoare tehnologic, impune o atenție specială."


Arhivele audiovizuale ne furnizează povești cu tâlc despre viața oamenilor și tradiții din toată lumea, constituind o adevărată memorie colectivă și o sursă prețioasă de cunoaștere întrucât reflectă diversitatea culturală, socială și lingvistică a comunităților noastre de pretutindeni.     

                    

27 octombrie: Ziua Mondială a Moștenirii Autovizuale

Cea de-a treizecișitreia Conferință Generală a UNESCO a adoptat rezoluția 33C - 53 de proclamare a datei de 27 octombrie ca Ziua Mondială a Moștenirii Autovizuale, ca o comemorare a adoptării, în 1980, a Recomandării de Protecție și Prezervare a Imaginilor Filmate.


Tema acestei zile din 2020 este "Fereastra Ta către Lume". Materialele audiovizuale ca repere ale moștenirii documentare ne facilitează deschiderea unei Ferestre spre Lume, permițându-ne să fim martori la evenimente la care nu am luat parte, să auzim voci din trecut care nu mai cuvântează astăzi, să aflăm informații credibile despre modul cum a evoluat istoria omenirii.

27 octombrie: Ziua Mondială a Moștenirii Autovizuale 27 octombrie: Ziua Mondială a Moștenirii Autovizuale Reviewed by Diana Popescu on octombrie 26, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.