8 octombrie: Ziua Internațională a Caracatiței

 Ziua Internațională a Caracatiței de pe 8 octombrie celebrează anual una din cele mai deosebite, interesante, enigmatice viețuitoare din lume. Supraviețuitoare de top, caracatițele sunt pe pămant de mai bine de 300 de milioane de ani, cu mult înainte de apariția dinozaurilor!


Moluște cefalopode au înzestrări remarcabile, incluzând opt brațe semiautonome, mii de ventuze, un sânge albastru (nobil?) adaptat la frig și o inteligență straniu de avansată, datorată celor circa 500 de milioane de neuroni localizați în creier și în brațe.


Au o înfățișare spectaculoasă, uluitoare, cu diverse culori, forme și mărimi. De exemplu, caracatița gigantică din Pacific poate să ajungă până la o greutate mai mare de 270 de kilograme.         

     

8 octombrie: Ziua Internațională a Caracatiței


Succesul lor în a rezista timpului nu le garantează însă că vor trăi mai departe indefinit de mult. În fiecare an sunt adunate din ape peste 50.000 de tone de caracatițe. Oamenii de știință nu au, totuși, deocamdată nici cea mai mică idee despre câte astfel de moluște cefalopode ar exista în oceane. Nu sunt ființe sociale, nu înoată în bancuri, ca să poată fi atent urmărite și evaluate. 


Caracatițele pot fi incredibil de rezistente la presiuni exterioare. Au o durata de viață relativ scurtă, ce le permite adaptarea la schimbările de mediu de la o generație la alta, și dau naștere a mii de urmași!


În ultimele decenii, unele țări au impus restricții la pescuitul lor, presupunând un sezon închis prinderii acestora și o greutate minimă a celor capturate.


7 octombrie: Ziua Căzii de Baie

8 octombrie: Ziua Internațională a Caracatiței 8 octombrie: Ziua Internațională a Caracatiței Reviewed by Diana Popescu on octombrie 07, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.