16 noiembrie: Ziua Internațională pentru Toleranță

 ONU este dedicat învigorării toleranței prin întreținerea înțelegerii reciproce dintre culturi și oameni. În 1996, Adunarea Generală a ONU (prin Rezoluția 51/95) a invitat statele membre întru respectarea Zilei Internaționale pentru Toleranță de pe 16 noiembrie. Această acțiune a urmat Anului Internațional ONU pentru Toleranță din 1995, proclamat de Adunarea Generală ONU în 1993, la inițiativa UNESCO. 


În 1995, pentru a marca Anul Internațional ONU pentru Toleranță și 125 de ani de la nașterea lui Mahatma Gandhi, UNESCO a creat un premiu pentru promovarea toleranței și nonviolenței. Premiul UNESCO Madanjeet Singh pentru Promovarea Toleranței și Nonviolenței răsplătește activități semnificative în domeniul științific, artistic, cultural și comunicațional având un astfel de scop. 


În 2020, acest premiu a fost acordat organizației Centre Résolution Conflits din Republica Democratică Congo, pentru munca sa în apărarea drepturilor omului, efortul său constant de a salva copii soldați din grupurile de miliții, și a sprijini reabilitarea și reintegrarea lor în comunitățile lor de acasă.    


16 noiembrie: Ziua Internațională pentru Toleranță

Declarația Principiilor Toleranței adoptată pe 16 noiembrie 1995 de către statele membre ale UNESCO reafirmă, printre altele, că toleranță constă din respectul și aprecierea varietății bogate a culturilor lumii noastre, formelor noastre de expresie și căilor de a ne manifestă umanitatea. Toleranța recunoaște drepturile universale umane și libertățile fundamentale ale altora. Oamenii sunt diverși în mod natural și numai toleranța poate asigura supraviețuirea comunităților mixte din fiecare regiune a globului. 


Declarația definește toleranța nu numai ca o datorie morală, ci și ca o cerință politică și legală pentru indivizi, grupuri și state. 


Educația întru toleranță trebuie să țintească la contracararea influențelor care conduc la teamă și excluderea altora, și sprijinirea tinerilor în dezvoltarea capacităților pentru o judecată independentă, o gândire critică și o rațiune etică. Diversitatea numeroaselor religii, limbaje, culturi și etnicități ale lumii noastre nu trebuie să fie un pretext pentru conflicte, ci o comoară care să ne îmbogățească pe toți. 


Cum poate fi contracarată intoleranța?


- Legi: Guvernele sunt responsabile pentru întărirea legilor drepturilor umane, pentru interzicerea și pedepsirea fărădelegilor săvârșite din ură și discriminare, asigurarea accesului egal la concilierea disputelor.


- Educație: Legile sunt necesare dar nu suficiente pentru combaterea intoleranței, trebuind să se pună un accent mai mare pe o educare mai sporită și mai bună.


- Accesul la informații: Cea mai eficientă cale de a se limita influență celor animați de ură este promovarea presei libere și a pluralismului presei, astfel încât publicul să poată face diferența dintre fapte și opinii.


- Conștientizarea individuală: Intoleranța hrănește intoleranță. Pentru a se lupta împotriva intoleranței, indivizii trebuie să devină conștienți de conexiunea dintre comportamentele lor și cercul vicios al neîncrederii și violenței din societate. 


- Soluțiile locale: Când ne confruntăm cu escaladarea intoleranței din jurul nostru, nu trebuie să așteptăm numai acțiunile guvernelor și instituțiilor. Suntem o parte a soluției!


"Ce este toleranța? Este un prerogativ al umanității. Suntem cu toții plini de slăbiciune și erori; fie să ne iertăm reciproc unii pe alții pentru prostiile noastre - este prima lege a naturii."


Voltaire


Sursă: United Nations 


15 noiembrie: Ziua "Îmi place să scriu"

16 noiembrie: Ziua Internațională pentru Toleranță 16 noiembrie: Ziua Internațională pentru Toleranță Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 15, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.