2 noiembrie: Ziua Internațională de Eliminare a Impunității pentru Agresiunile împotriva Jurnaliștilor

 Adunarea Generală a ONU a proclamat 2 noiembrie ca Ziua Internațională de Eliminare a Impunității pentru Agresiunile împotriva Jurnaliștilor în rezoluția A/RES/68/163, una care alertează statele membre să implementeze măsuri categorice de contracarare a actualei culturi a impunității. Această dată a fost aleasă pentru comemorarea asasinării a doi jurnaliști francezi în Mali pe 2 noiembrie 2013. 


Rezoluția condamnă ferm toate atacurile și violențele împotriva jurnaliștilor și lucrătorilor din media, îndeamnă statele membre să facă tot ce le stă în putință pentru a preveni violența contra acestora, a aduce în fața justiției făptuitorii de agresiuni împotriva jurnaliștilor și lucrătorilor din media, și a se asigura că victimele au acces la remedii potrivite. De asemeni, face apel ca statele să promoveze un mediu sigur și facilitant pentru jurnaliști, astfel încât aceștia să-și poată face munca independent, fără vreo interferență neavenită.    

                                                 

2 noiembrie: Ziua Internațională de Eliminare a Impunității pentru Agresiunile împotriva Jurnaliștilor

Între anii 2016-2019, aproape 1.200 de jurnaliști au fost uciși din cauza faptului că furnizau vești și informații publicului. În 9 cazuri din 10, ucigașii nu au fost pedepsiți. Impunitatea conduce la mai multe astfel de asasinate, fiind adeseori un simptom al înrăutățirii unui conflict și încălcării legii și sistemului judiciar. 


Conferința Mondială a Libertății Presei 2020, din zilele 9 și 10 decembrie 2020, a fost convenită de UNESCO și Regatul Țărilor de Jos in scopul de a celebra împreună Ziua Mondială a Presei Libere (3 mai) și Ziua Internațională de Eliminare a Impunității pentru Agresiunile împotriva Jurnaliștilor (2 noiembrie) într-un format nou, inovativ, împletind elementele digitale cu cele față în față. 


Sesiunea de pe 10 decembrie 2020, intitulată "Întărind investigațiile și acuzările pentru a pune capăt impunităților față de agresiunile împotriva jurnaliștilor" va include prezentarea unor căi de baza pentru procurori în investigarea și acuzarea atacurilor și crimelor împotriva jurnaliștilor, în parteneriat cu Asociația Internațională a Procurorilor. 


31 octombrie: Ziua Mondială a Orașelor

2 noiembrie: Ziua Internațională de Eliminare a Impunității pentru Agresiunile împotriva Jurnaliștilor 2 noiembrie: Ziua Internațională de Eliminare a Impunității pentru Agresiunile împotriva Jurnaliștilor Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 01, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.