Legenda doctorului Faust

 Înainte de a fi vestit prin opera literară a lui Goethe, doctorul Faust a fost protagonistul unei legende germane clasice, inspirate din viața unui om real, pe nume Johann Georg Faust (cca. 1480-cca. 1540), alchimist, astrolog și magician din perioada Renașterii germane.


Potrivit legendei, eruditul Faust se bucura de mari succese dar, dezamăgit totuși de existența sa, a ajuns să facă, la o răscruce de drumuri, un pact cu diavolul prin care și-a dăruit sufletul în schimbul unei cunoașteri nelimitate și a degustării întru totul a plăcerilor lumești.


Această poveste din folclor a stat la baza unor nenumărate lucrări literare, plastice, muzicale și cinematografice, care au reinterpretat-o de-a lungul timpului. 


"Faust" și adjectivul "faustian" implică o situație în care o persoană foarte ambițioasă renunță la integritatea sa morală în scopul de a obține putere și împliniri pentru o perioada limitată.     


Legenda doctorului Faust

Doctorul Faust din scrierile timpurii, precum și din balade, piese de teatru, inclusiv de păpuși, este irevocabil condamnat, damnat, deoarece a preferat cunoașterea umană în locul celei divine.


Piesele de teatru bazate pe această legendă erau populare în întreaga Germanie în secolul al XVI-lea, reducându-i adeseori pe Faust și Mefistofel la personaje de distracție vulgară. 


Povestea faustiană a fost popularizată în Anglia de Cristopher Marlowe, care i-a dat o turnură clasică în piesa sa "Istoria tragică a Doctorului Faust", publicată aproximativ în 1587. Două sute de ani mai târziu, în rescrierea lui Goethe, Faust a devenit un intelectual nesatisfăcut, care năzuia la ceva mai mult decât hrană și băutura lumească.


Legenda doctorului Faust


Plictisit și deprimat de viața sa de învățat, după o tentativă de sinucidere, Faust îl invocă pe diavol pentru a-i cere știință și puteri magice, cu care să desfete în plăcerile și cunoașterea lumii. Drept răspuns, apare un mesager, reprezentant al dracului, pe nume Mefistofel. El face un târg cu Faust, prin care se angajează să-l servească și să-l sprijine cu ajutorul forțelor sale supranaturale un număr de ani, dar prin care doctorul consimte ca la finalul acestui termen diavolul să pună stăpânire peste sufletul lui și să-l înrobească pentru eternitate.


Faust se folosește în diverse scopuri de Mefistofel. În drama lui Goethe și în multe versiuni ulterioare ale poveștii, Mefistofel îl ajută pe Faust să seducă o fată frumoasă și inocentă, numită de obicei Gretchen, a cărei viață îi este distrusă, în cele din urmă, când dă naștere fiului bastard al lui Faust.


Dându-și seama de fapta sa necurată, păcătoasă, ea își îneacă odrasla și este reținută apoi pentru crimă. Oricum, inocența profundă a lui Gretchen o salvează și o sprijină să intre în rai după ce este executată. 


În versiunea lui Goethe, Faust este mântuit de Dumnezeu grație strădaniei sale constante de a se elibera de vină și a persistentelor rugăciuni ale lui Gretchen în acest sens. Cu toate astea, în legendele timpurii, Faust este irevocabil corupt, crede că păcatele lui nu pot fi iertate, și apoi diavolul îl duce pentru totodeauna în iad!


Opere literare asociate cu doctorul Faust


Diavolul și Tom Walker (1824),  de Washington Irving

Faust (1836), de Nikolaus Lenau

Faust (1839), de Ludwig Hermann Wolfram

Doctor Faust. Poem dansant(1851), de Heinrich Heine

Faust: Cea de-a treia parte a tragediei (1862),  de Friedrich Theodor Vischer

Faust (1855),  nuvelă de Ivan Turgheniev

Cizmarul și diavolul (1863),  de August Šenoa

Fausto (1866),  de Estanislao del Campo

Moartea Doctorului Faustus (1925),  de Michel de Ghelderode

Maestrul și Margareta (1928–1940), de Mihail Bulgakov 

Mephisto (1933), de Klaus Mann

Faust, o tragedie subiectivă (1934),  de Fernando Pessoa

Doctorul Faustus aprinde luminile (1938),  de Gertrude Stein

Faustul meu (1940),  de Paul Valéry

Doctorul Faustus: Viața compozitorului  german Adrian Leverkühn, povestită de un prieten (1943-1947), de Thomas Mann

Doctor Faustus (1979), de Don Nigro

Faust (1980), de Robert Nye

Tentația (1985),  de Václav Havel

Faustus (2004), de David Mamet

Mefisto (1986),  de John Banville

Eric (1990),  de Terry Pratchett

Wittenberg (2008),  de David Davalos

Faust (2009),  de Edgar Brau

Valuri (2009), de Ogan Gurel


Cum te trimite diavolul în rai - Poveste de Paulo Coehlo

Legenda doctorului Faust Legenda doctorului Faust Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 04, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.