12 decembrie: Ziua Internațională a Neutralității

 Neutralitatea, definită ca statut legal presupunând abținerea unui stat de la orice fel de participare într-un război dintre alte state, menținerea unei atitudini de imparțialitate față de beligeranți, și recunoașterea de către beligeranți a acestei abțineri și imparțialități, este de o importanță critică pentru ONU și păstrarea încrederii și cooperării din toate planurile, în vederea operării independente și eficiente, în special în situații tensionate politic. 


Articolul 2 al actului constitutiv al ONU obligă statele membre să-și rezolve disputele internaționale prin metode pașnice și reținere de la amenințări ori folosirea forței în relațiile dintre ele, iar Adunarea Generală a ONU a reafirmat aceste obligații în rezoluția sa 71/275.    

                  

12 decembrie: Ziua Internațională a Neutralității

Rezoluția accentuează, de asemeni, că politicile de neutralitate ale unor state pot contribui la învigorarea păcii și securității, jucând un rol important în dezvoltarea de relații benefice reciproce între țările lumii.


Politica neutralității reprezintă un factor cheie în crearea condițiilor și clădirea unei platforme pentru negocierile de pace, și este strâns interconectată cu și bazată pe instrumentele diplomației preventive cum ar fi avertizarea despre conflicte incipiente și prevenirea lor, medierea, misiunile de investigare ale unor fapte reale, negocierile, utilizarea de trimiși speciali, consultări informale, construirea păcii și activități de dezvoltare cu scopuri specifice.


Rezoluția 71/275, votată de Adunarea Generală a ONU pe 2 februarie 2017, a fost propusă de Turkmenistan, recunoscut de ONU ca un stat permanent neutru din 12 decembrie 1995. 


11 decembrie: Ziua Internațională a Muntelui

12 decembrie: Ziua Internațională a Neutralității 12 decembrie: Ziua Internațională a Neutralității Reviewed by Diana Popescu on decembrie 11, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.