Comoara ascunsă: Simbol și semnificație

 Având un rol major în povești de magie, descântece și aventuri, o astfel de comoară semnifică un tezaur din vremuri străvechi, îngropat sau ascuns în perioade de restriște, pericol, dar care nu a mai fost recuperat de cei care au lăsat-o în urmă. Se credea că oferă o cale relativ ușoară de îmbogățire a cuiva care știa niște cuvinte magice și era îndeajuns de brav pentru a face față unor eventuale blesteme asociate cu comoara.


Din perspectivă realistă, găsirea unei comori îngropate are puține șanse de succes. Bazele căutării sale legendare se află în tradițiile simbolice din antichitatea târzie, precum doctrina gnostică, în care comorile reprezentau împliniri pe calea către cunoaștere. Gardieni vajnici blocau accesul la aceste avuții interioare, ce puteau fi obținute numai de cei care posedau parole sau simboluri geometrice secrete.              

                                                        

Comoara ascunsă: Simbol și semnificație

Așadar, comoara este un simbol dual, ea constând fie dintr-o bogăție lumească (aur, bijuterii, monede,etc.) pitite sub pământ, a cărei aflare presupune încercări și tribulații aproape imposibile, putând duce la dezastre când are ca motivație lăcomia, fie din bogații spirituale, întruchipând cunoașterea esoterică sau iluminarea, precum Centrul, Paradisul pierdut, Sfântul Graal, piatra filosofală, Lana de aur, s.a.


Mai cu seamă comorile de primul tip sunt păzite, de obicei, de un dragon sau un alt fel de gardian, ceea ce dă de înțeles că recompensele năzuințelor spirituale nu pot fi luate pur și simplu, "furate", ci primite în dar, meritate.


Comorile ascunse sunt și o parte importantă a mitologiei populare despre pirați. Se spunea că aceștia își îngropau adeseori bogățiile acumulate din jafuri în locuri îndepărtate, cu intenția de a le lua mai târziu.


Există trei binecunoscute scrieri pe această temă: "Gândacul de aur", de Edgar Allan Poe, "Wolfert Webber", de Washington Irving și "Insula comorii", de Robert Louis Stevenson.


Cerșetorul și comoara lui neștiută | O poveste cu tâlc


Deși constitue un subiect literar foarte apreciat, pot fi menționate numai câteva cazuri documentate despre pirați îngropând o comoară. Una dintre ele îl implica pe Francis Drake, care a ascuns în pământ aur și argint spaniol furat într-un raid la Nombre de Dios, recuperat șase ore mai târziu și dus pe corăbiile sale în Anglia.


Probabil cea mai marcantă legendă pe acest subiect este cea a căpitanului Kidd. Potrivit acesteia, Kidd ar fi îngropat o comoară luată de pe vasul Quedah Merchant în preajma insulei Gardiners, aproape de Long Island, New York, după care a fost arestat și trimis în Anglia, unde a fost supus unui proces public, și apoi executat. Deși o mare parte din comoara lui Kidd a fost regăsită, interesul, ba chiar fascinația trezită de acest caz a dat naștere unor speculații crescânde, care i-au îndemnat pe mulți oameni să investigheze locul unde ar fi putut fi tăinuită!


Peștera în care îți este frică să intri ascunde comoară pe care o cauți (dintotdeauna)!

Comoara ascunsă: Simbol și semnificație Comoara ascunsă: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on decembrie 11, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.