3 decembrie: Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități

 Celebrarea anuală a Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități a fost proclamată în 1992 de Adunarea Generală a ONU prin rezoluția 47/3. Aceasta are scopul de a promova drepturile și bunăstarea persoanelor cu dizabilități în toate sferele societății și dezvoltării, și a crește conștientizarea situației acestora în fiecare aspect din viața politică, socială, economicăși culturală.


Clădită mai multe decenii prin străduințele ONU, Convenția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități adoptată în 2006 a afirmat într-o măsură și mai mare drepturile și bunăstarea persoanelor cu dizabilități pentru implimentarea lor în Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.


La lansarea Strategiei Incluziunii Dizabilității a ONU din iunie 2019, Secretarul General a declarat că Națiunile Unite trebuie să conducă prin exemplu și să ridice standardele și performanța incluziunii dizabilității prin toți pilonii de muncă a acestora.     

                            

3 decembrie: Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități

Criza globală COVID-19 din 2020 a adâncit inegalitățile preexistente, expunând extinderea excluziunii și accentuand că focalizarea către incluziunea dizabilității este imperativă. Oamenii cu dizabilități fac parte din grupurile cele mai excluse din societate și sunt printre cei mai afectați de această criză din punct de vedere al mortalității.


UNESCO am marcat Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități printr-un program de o săptămână, de pe 25 noiembrie până pe 3 decembrie 2020, având drept temă: "Construind mai bine pentru o lume post COVID-19 inclusivă, accesibilă și durabilă pentru persoanele cu dizabilități".


2 decembrie: Ziua Internațională pentru Abolirea Sclaviei

3 decembrie: Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități 3 decembrie: Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități Reviewed by Diana Popescu on decembrie 02, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.