Ce înseamnă RIP / Requiescat in pace?

 Ai văzut probabil inscripția RIP pe unele cruci din cimitire, și poate  te-ai întrebat ce înseamnă acest acronim... Ei bine, provine din latinescul "Requiescat în pace", cu semnificația "Odihnească-se în pace", o expresie descoperită în catacombele din creștinismul timpuriu, și care continuă să fie folosită la locurile de veci ale creștinilor, îndeosebi ale celor catolici, luterani și anglicani.


RIP a fost aflată în ebraică în inscripțiile de pe pietrele de mormânt datând din secolul I î.Hr., într-un cimitir din Bet Shearim. Se referea la o persoană credincioasă care murise întrucât nu putuse face față răului care o înconjura. În prezent, aceste cuvinte fac parte din ceremoniile tradiționale evreiești. 


Alte versiuni ale acronimului RIP includ "Requiescat în pace et in amore" și "In pace requiescat et in amore", adică "Fie să se odihnească în pace și dragoste".  

                         

Ce înseamnă RIP / Requiescat in pace?

Expresia "Requiescat în pace"/"Odihnească-se în pace" presupune că sufletul ar trebui să-și găsească pacea, liniștea în viața de apoi. Totuși, când a devenit convențională, absența unei referințe la suflet a condus la ideea că desemna că trupul să zacă în pace în mormânt, o idee asociată cu doctrina creștină potrivit căreia sufletul este separat de trup după moarte, dar că sufletul și trupul se vor reuni în ziua Judecății de Apoi. 


Rădăcinile biblice ale RIP apar în Isaia 57:2: "El intră în pace în groapa lui: cel ce umblă pe drumul cel drept se odihneşte în culcuşul lui." 


Pavel scria în 2 Corinteni 5:8: "Da, suntem plini de încredere şi ne place mult mai mult să părăsim trupul acesta, ca să fim acasă la Domnul." Aceste cuvinte recunosc atât nemurirea sufletului uman, cât și sosirea învierii trupurilor noastre fizice odată cu  reîntoarcerea lui Hristos. RIP ar putea reprezenta, așadar, "inima" unui credincios întru Hristos, îndrumandu-ne că adevărata noastră pace sălășuiește în El și că numai prin moarte suntem, în cele din urmă, capabili să fim acasă în ceruri împreună cu El. 


Ce înseamnă BOGDAPROSTE?

Ce înseamnă RIP / Requiescat in pace? Ce înseamnă RIP / Requiescat in pace? Reviewed by Diana Popescu on decembrie 04, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.