24 ianuarie: Ziua Internațională a Educației

 Adoptată de Adunarea Generală a ONU pe 3 decembrie 2018, Ziua Internațională a Educației este celebrată anual pe 24 ianuarie în scopul de a sublinia rolul educației în instaurarea păcii mondiale și a unei dezvoltări de durată a lumii. 


Educația este un drept uman


Dreptul la educație este stipulat în articolul 26 a Declarației Universale a Drepturilor Omului. Declarația face apel la o educație elementară gratuită și obligatorie. Convenția despre Drepturile Copilului, adoptată în 1989, merge și mai departe susținând că educația înaltă trebuie să fie accesibilă tuturor oamenilor din toate țările.      

                                     


Educația este cheia către o dezvoltare durabilă


În septembrie 2015, când a fost votată Agenda 2030 a ONU pentru Dezvoltare Durabilă, comunitatea internațională a recunoscut că educația este esențială în îndeplinirea celor 16 obiective ale sale. Obiectivul 4 de Dezvoltare Durabilă țintește, în particular, să "se asigure o educație atotcuprinzătoare, echitabilă și de calitate, și promovarea învățământului de-a lungul întregii vieți pentru toți" până în anul 2030. 


Provocări în realizarea educației universale


Educația le oferă copiilor un mijloc de a scăpa de sărăcie și o cale către un viitor promițător. Însă circa 265 de milioane de copii și adolescenți din toată lumea nu au oportunitatea să înceapă sau să-și termine școala; 617 milioane de copiii și adolescenți nu știu să citească și nu cunosc bazele matematicii; mai puțin de 40% din fetele din Africa subsahariană își finalizează școală secundară inferioară și aproximativ patru milioane de copiii și tineri refugiați nu au posibilitatea de a merge la școală. Dreptul lor la educație este încălcat, iar acest lucru este inacceptabil. 


Ziua Internațională a Educației în 2021


Ziua Internațională a Educației din 2021 este marcată de pandemia COVID-19 care a condus la întreruperea globală a învățământului la o scară și de o severitate fără precedent. Închiderea școlilor, universităților și altor instituții de învățământ, la fel ca sistarea unor programe de alfabetizare și învățare de-a lungul întregii vieți, a afectat viețile a 1,6 miliarde de școlari, studenți din peste 190 de țări. 


Odată cu începerea noului an, este vremea să se intensifice colaborarea și solidaritatea internațională pentru a amplasa educația în centrul revenirii și transformării către societăți mai cuprinzătoare, mai sigure și mai durabile. 


Cea de-a treia Zi Internațională a Educației (24 ianuarie) va fi marcată luni, 25 ianuarie 2021, prin tema "Recuperează și Revitalizează Educația pentru Generația COVID-19". 


23 ianuarie: Ziua Plăcintei

24 ianuarie: Ziua Internațională a Educației 24 ianuarie: Ziua Internațională a Educației Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 23, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.