Lingura galeză a dragostei: Simbol și semnificație

 În loc să le ofere partenerilor din amor flori sau bomboane, galezii obișnuiesc de multă vreme să le dăruiască acestora așa-numite linguri ale dragostei, lucrate elaborat special în acest scop.


Cea dintâi lingură a dragostei acreditată istoric datează din 1667 și face parte, în prezent, din colecția muzeului popular din Cardiff. La începuturi, astfel de linguri erau unele obișnuite pentru supă. Aspectul lor funcțional s-a pierdut odată cu dezvoltarea tradiției lor, acestea devenind tot mai decorative.   


Lingura galeză a dragostei: Simbol și semnificație

Deși nu erau precum inelele de logodnă, lingurile dragostei erau date în dar și primite ca un fel de acord reciproc, fără cuvinte, de începere a unei curtări. 


Așa cum florile și-au câștigat semnificații simbolice în epoca victoriană, lingurile galeze ale dragostei au ajuns la o mare varietate de imagini sculptate, fiecare dintre ele având un înțeles diferit. Pot fi, astfel, împărțite în trei categorii:


- Simboluri ale norocului: potcoava, trifoiul cu patru foi, roata norocului, iadeșul, pănușii porumbului, scene maritime, timone și ancore.


- Simboluri ale dragostei: inima reprezentată sub tot felul de forme, nodul iubirii, flori, motivul viței de vie, găuri de chei, lacătul și cheia, linguri duble, porumbei.


- Simboluri ale fertilității: cercurile goale sculptate, spirala vieții, ghinda și frunze de stejar.


Clopotul era un alt simbol des întâlnit al dragostei și norocului, semnificând clopotele de cununie ce sunau la nunțile din biserici. 


Roata simboliza un sprijin nesfârșit din cuplu, un ciclu neîntrerupt al iubirii, timpului. Cercurile goale sculptate indicau uneori câți copii avea să aibă un cuplu.


Ancora era un simbol popular, în parte deoarece multe astfel de linguri erau confecționate de marinari când se aflau departe de iubitele lor, în voiaje îndelungate pe mare. Pe de altă parte, ancora semnifica siguranța în amor și dorința cuiva de a se așeza la casa sa, a-și întemeia o familie. 


Simbolurile dragostei, simbolismul iubirii

Lingura galeză a dragostei: Simbol și semnificație Lingura galeză a dragostei: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on iunie 04, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.