5 iunie - Ziua Mondială a Mediului Înconjurător

 Ziua Mondială a Mediului Înconjurător, celebrată anual pe 5 iunie, reprezintă unul din instrumentele principale ale ONU de încurajare a conștientizării și acțiunii protejării mediului înconjurător. Marcată pentru prima oară în 1974, a fost și continuă să fie, pentru peste 143 de țări, o platformă de recunoștere a problemelor serioase legate de poluarea marină, suprapopulare, încălzirea globală, consumul nesustenabil, și primejduirea vieții sălbatice.


De prea multă vreme, omenirea a explorat și distrus ecosistemele planetei noastre. La fiecare 3 secunde, lumea pierde îndeajuns de multă pădure pentru a acoperi un teren de fotbal, iar în decursul ultimului secol am distrus jumătate din terenurile umede ale planetei. 50% din recifele de corali au fost pierdute și 90% din ele pot să dispară până în 2050, chiar dacă încălzirea globală este limitată la o creștere de 1,5 grade Celsius.      

                                         

5 iunie - Ziua Mondială a Mediului Înconjurător

Pierderile ecosistemelor lipsește lumea de surse de carbon, precum pădurile și resursele de turbă, într-o perioadă când comunitatea internațională își poate permite cel mai puțin asta. Emisiile globale ale gazelor de seră a crescut ani la rând, și planeta noastră se apropie de o potențială schimbare climatică catastrofală.


Ziua Mondială a Mediului Înconjurător a fost înființată în 1972 de către Națiunile Unite la Conferința de la Stockholm despre Mediul Înconjurător Uman, fiind rezultată din dialoguri despre integrarea interacțiunii oamenilor cu cea a mediului înconjurător. Doi ani mai târziu, în 1974, a fost sărbătorită prima Zi Mondială a Mediului Înconjurător, cu tema "Numai un singur pământ."


În 1987 a apărut ideea de a se selecta, prin rotație, centrul de desfășurare a activităților legate de această zi, în diferite țări gazdă.


În 2021, tema Zilei Mondiale a Mediului Înconjurător este "Reimaginează. Recrează. Reface." 


4 iunie: Ziua Internațională a Copiilor Inocenți Victime ale Agresiunii


Pandemia COVID-19 ne-a arătat cât de dezastruoase pot fi pierderile ecosistemelor. Prin reducerea ariei habitatului natural pentru animale, s-au creat condiții tot mai favorabile pentru răspândirea patogenilor, inclusiv coronavirusului.


Ziua Mondială a Mediului Înconjurător 2021 are drept gazdă Pakistanul. 


5 iunie: Ziua gogoașei

5 iunie - Ziua Mondială a Mediului Înconjurător 5 iunie - Ziua Mondială a Mediului Înconjurător Reviewed by Diana Popescu on iunie 04, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.