8 ianuarie: Ziua Rotației Pământului

 Această zi comemorează realizarea excepțională a fizicianului francez Leon Foucault, care a demonstrat în 1851 că pământul se rotește în jurul axei sale. Pentru a-și demonstra teoria, Foucault a suspendat o sferă umplută cu plumb, numită în prezent pendulul lui Foucault, în vârful Panteonului din Paris.


El a arătat că planul balansarii pendulului se rotea în funcție de rotația Terrei. 

                       

8 ianuarie: Ziua Rotației Pământului

Dacă nu știai deja acest lucru, poți fi surprins să afli că viteza de rotație a pământului se schimbă de la zi la zi și de la an la an. Drept urmare, ziua solară nu este mereu de exact 24 de ore, având o variație în plus sau minus de câteva secunde. O zi solară standard este bazată pe media anuală a duratelor zilelor, însă conceptul de zi solară reprezintă perioada în decursul căreia pământul face o rotație completă în jurul axei sale. 


Pendulul lui Foucault poate fi găsit în prezent în muzeele de știință de pe tot globul. Isaac Newton a descoperit gravitația, dar nu a explicat și cauza acesteia, ci numai că există ca o forță. Rotația pământului în jurul axei sale generează gravitația, iar pendulul lui Foucault a demonstrat asta!


7 ianuarie: Ziua Rocilor Vechi

8 ianuarie: Ziua Rotației Pământului 8 ianuarie: Ziua Rotației Pământului Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 07, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.