Lingura în superstiții, legende, tradiții

Asemeni altor obiecte de uz casnic, lingura este asociată cu numeroase superstiții, credințe, legende și tradiții. Una din cele mai răspândite din lume este legată de căderea uneia pe podea sau pe masă...


Se spune că atunci când scapi din mână o lingură, ți se vestește că iubitul tău /iubita ta te va căuta în curând, sau că vei fi vizitat degrabă de o femeie. În Irlanda, o linguriță picată pe jos anunța că îți va bate la ușă un copil. Pe de altă parte, o lingură mare sau un polonic ce cădea pe masă prezicea sosirea iminentă a unui mare număr de musafiri. 


Dacă o lingură scăpată din mâini ajungea cu cavitatea sa în sus, însemna că vei avea o surpriză plăcută. Una căzută cu cavitatea sa în jos semnala o mare dezamăgire.   

                   

Lingura în superstiții, legende, tradiții

La scoțieni, când un copilaș apuca pentru prima oară o lingură cu mâna sa dreapta i se anticipa un viitor fericit, iar dacă o prindea în mâna stângă urma să fie năpăstuit de ghinioane. 


De asemeni, amestecarea ceaiului dintr-o cană cu mâna stângă era de rău augur.


Găsirea sau punerea întâmplătoare a două linguri în aceeași farfurie, sau a două lingurițe într-o ceașcă, indica o căsătorie sau nașterea unor gemeni în familie. 


Se zicea că atunci când codițele frunzelor ceaiului se adunau în jurul linguriței în cazul în care aceasta era amplasată în mijlocul ceștii, era un semn că te vei căsători în curând.


În Țara Galilor există un vechi obicei ca îndrăgostițîi să-și dăruiască unul altuia câte o lingură de lemn, care comunică diverse mesaje în funcție de felul cum este cioplită. 


O lingură de lemn era considerată a fi o ustensilă foarte folositoare în bucătărie, și tocmai de aceea era dăruită tradițional mireselor. 


Pe de altă parte, la începutul anilor 1800, lingura de lemn era considerată de studenții de la Universitatea Cambridge ca un obiect extrem de nefolositor și, de aceea era dăruită ceremonios celor care avea rezultatele cele mai slabe la examene. Astfel a apărut expresia "lingura de lemn", că o metaforă sportivă pentru cel ajuns ultimul într-o competiție. 


În Marea Britanie exista tradiția ca după ce se mânca un ou fiert, să se spargă cu lingurița fundul golit al oului astfel încât diavolul dinlăuntru să iasă afară!


În Germania, primul leac pe care îl primea o femeie după nașterea unui copil era musai să fie luat din lingura soțului ei, astfel încât acesta să fie cât mai eficient. 


Într-o superstiție occidentală, iarna, copiii își punea o lingură sub pernă pentru a se asigura că a doua zi va ninge.


La englezi, expresia "născut cu o linguriță de argint în gură" se referă la cineva bogat sau având o înaltă poziție socială încă de la naștere. Înainte de a deveni populară, în secolul al XVIII-lea, oamenii își purtau la ei lingurile asemeni portofelelor ori cheilor. În vremurile pre-moderne din Anglia posesorul unei linguri de argint indica faptul că făcea parte dintr-o clasă socială relativ mai înaltă. 


Superstiții despre linguri la români


În Straja, Bucovina, pentru ca borșul nou să nu se strice degrabă și să rămână iute, acru, femeile aruncau din el o lingură în foc. 


Pe de altă partea, în Vâlcea se zicea că nu e bine să pui în foc fus, fluier sau lingură, ca să nu-ți coacă toate degetele.


În Ilfov, când cineva avea un mânz frumos, i se atârna de coadă un fir roșu și de gât o lingură, pentru a nu fi deochiat.


În Broșteni, Suceava, dacă uitai seara o lingură într-o oală, nu mai aveai somn toată noaptea. 


La Tecuci, dacă aveai o strachină cu gura în sus era contraindicat să pui pe ea o lingură, ca nu cumva diavolul să se urce pe dânsa. Tot aici, exista credință că dacă apucai lingură de găvan (partea sa ovală, scobită), îți creștea bârdanul (burta)! Aidoma, dacă loveai pe cineva cu găvanul, acestuia i se umfla burdihanul!


Pentru suceveni nu era auspicios să rezemi lingura de farfuria din care mâncai întrucât se urca pe aceasta calicia, și gustând din dânsa, nu mai scăpai vreodată de ea!


Prin Covurlui, nu era de bun augur să-ți schimbi lingura pe când mâncai, pentru că riscai să nu te mai saturi să-ți pui burta la cale. Argeșenii erau de părere că atunci când, din greșeală, un bărbat mânca cu mai multe linguri la o masă, urma să ai tot atâtea neveste. 


Surse principale:


- David Pickering: Cassell Dictionary of Superstitions 

- Edwin Radford, Mona Augusta Radford: Encyclopædia of Superstitions

- Astra Cielo: Signs, Omens And Superstitions

- Artur Gorovei: Credinti și superstitii ale poporului român


Superstiţii despre cuţite

Lingura în superstiții, legende, tradiții Lingura în superstiții, legende, tradiții Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 30, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.