12 februarie: Ziua lui Darwin

 Oamenii celebrează de multă vreme ziua de naștere a lui Charles Darwin (12 februarie), dar abia prin anii 1990 aceste eveniment a căpătat apoi o tot mai mare amploare. Poate că aceste cuvinte ale lui Charles Darwin reflectă cu fidelitate revoluția pe care a provocat-o în știință:


"Trebuie, oricum, să recunoaștem, așa cum mi se pare mie, că omul, cu toate calitățile sale nobile,... poartă încă în cadrul lui corporal amprenta de neșters a originii sale umile."


Un moment crucial în istorie a avut loc atunci când am început să ne scrutăm în profunzime sinele, viața, într-un nou mod. Acest lucru a schimbat nu doar felul în care ne percepem pe noi înșine, ci a afectat și modalitatea în care ne înțelegem relația cu alte tipuri de viață și specii de pe pământ. Am ajuns astfel să realizăm că suntem conectați, oricât de distant, cu fiecare formă de viață de pe pământ, iar acest moment a fost atât măreț, cât și umilitor!   

                                   

12 februarie: Ziua lui Darwin

Acesta a fost momentul când Charles Darwin a adus la lumină în lumea științifică ideea Legii Selecției Naturale, și am pornit să vedem cu limpezime cum totul, absolut totul, a fost interconectat.


Teoriile lui Darwin au fost fundamentale în înțelegerea existenței și a speciilor lumii așa cum le știm deja. Charles Robert Darwin s-a născut pe 12 februarie 1809, în Shrewsbury, Anglia, și și-a desăvârșit educația la Universitatea din Edinburgh, Scoția, formându-se ca naturalist și geolog.


Darwin a fost fascinat de numărul și diversitatea fosilelor de pe pământ și, drept urmare, a plecat într-un voiaj de 5 ani pe mare, la bordul navei Beagle, pentru a călători în toată lumea și a studia viața în toate formele sale diferite, făcând descoperiri importante îndeosebi în insulele Galapagos.


Potrivit lui Darwin, multe specii și-au avut originea în alte specii, și însuși omul a împărtășit un strămoș comun cu primatele. Cu toate că teoriile au fost, la început, respinse de oamenii de știință din vremea sa, ele au fost acceptate treptat, pe măsură ce au fost adunate tot mai multe date și au fost descoperite tot mai multe specii. Cercetarea DNA a împins și mai mai departe concepția sa, iar oamenii de știință au avut posibilitatea să întrevadă conexiunile dintre specii prin intermediul genelor lor.


11 februarie: Ziua Internațională a femeilor și fetelor din știință

12 februarie: Ziua lui Darwin 12 februarie: Ziua lui Darwin Reviewed by Diana Popescu on februarie 11, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.