12 martie: Ziua Plantează o Floare

 Data de 12 martie este dedicată anual Zilei Plantează o Floare, o plantă preferată, aparținând uneia din cele peste 40.000 de mii din cele cu flori din întreaga lume.


De la simpla părăluța până la elegantul trandafir, de la multicolorele flori sălbatice de pe dealuri și poieni până la cele cu culori vibrante, elaborate, din sud-estul Asiei, florile își merită din plin propria lor zi de celebrare pentru contribuțiile aduse naturii, culturii și vieții. 


Florile sunt pe pământ de cel puțin 150 de milioane de ani, cu noi și captivante specii apărute peste tot de atunci. În plus, au fost o vreme îndelungată embleme ale culturilor de pe tot globul, servind unor numeroase scopuri, inclusiv din punct de vedere decorativ și medicinal.      

                

12 martie: Ziua Plantează o Floare

Încă din anii 2.500 î.Hr., egiptenii antici foloseau florile pentru a împodobi mese și săli uriașe, dar și pentru a le arăta respect celor morți și celor în viață. Rămășițe ale unei diversități de flori au fost descoperite în mormintele faraonilor, înalților preoți, și a celor avuți. Mai târziu, anticii greci și romani au continuat să folosească florile în același fel, exploatându-le, totodată, proprietățile vindecătoare.


În decursul istoriei, florile au purtat diferite semnificații simbolice, inclusiv în mitologii și religii. În hinduism, cea mai veche religie, floarea de lotus este considerată un important simbol spiritual, în vreme ce trandafirii au fost de mult timp un simbol occidental al dragostei, afecțiunii, iar macii au avut menirea de a comemora soldații morți în războaie.


Florile sunt, de asemeni, o parte integrantă a tradițiilor și ritualurilor noastre. Au reprezentat surse de inspirație pentru poeți și pictori, Van Gogh fiind vestit pentru ale sale flori ale soarelui, și Monet pentru ai săi nuferi.


Au avut o influență aproape magică printre oameni. În secolul al XVII-lea din Olanda, în decursul unei perioade, numite "mania lalelelor", lalele au fost considerate atât de valoroase încât prețuiau mai mult decât aurul și, cu doar zece bulbi, se putea cumpăra o casă! În zilele noastre, cea mai scumpă mirodenie din lume este șofranul, care este făcut din flori de brândușe uscate. 


Poate și mai prețios este rolul pe care florile îl joacă în lumea naturală. Cu nuanțele lor strălucitoare și cu parfumurile lor încântătoare, ele nu numai că ne luminează viața, dar și atrag polinatori precum albinele, fluturii și păsările, ispitând aceste viețuitoare cu nectarul lor dulce și având, în schimb, distribuit polenul lor. Iar, după reproducere, florile pot purta fructe savuroase, de care se bucură atât oamenii, cât și animalele.


Cea mai bună cale de a sărbători Ziua Plantează o Floare este, desigur, să facem asta! Dacă în acest an beneficiezi de vremea și condițiile potrivite pentru plantare, rezervă-ți puțin timp pentru a pune în pământ câteva semințe sau bulbi în curtea ori grădina ta. 


Dacă ai copii, ai o oportunitate excelență de a-i scoate pe afară, a-i duce eventual la o  grădină botanică, și a le explică puțin despre modul în care natura își face magia, despre ceea ce ajută plantele să crească și de ce avem nevoie de ele pentru a proteja biodiversitatea planetei noastre.


Dacă nu ai cum și unde să plantezi o floare, poți celebra această zi cumpărându-ți de la o florărie plantele favorite pentru a le aduce acasă sau ale dărui unei persoane îndrăgite. 


11 martie: Ziua Mondială a Instalațiilor Sanitare

12 martie: Ziua Plantează o Floare 12 martie: Ziua Plantează o Floare Reviewed by Diana Popescu on martie 11, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.