14 martie: Ziua π / pi

 Pe 14 martie are loc Ziua π / pi, în care este celebrat în  întreaga lume acest simbol / număr folosit în matematică ca o constantă reprezentând raportul dintre circumferința și diametrul cercului, care este de aproximativ 3,14159. Această zi a fost aleasă întrucât 3 (martie, a treia luna a anului), 1 și 4 (data de 14), sunt primele trei cifre ale lui π .


Constanta pi și-a primit numele deoarece π este cea dintâi literă din cuvintele grecești "periferia" (periferie) și "perimetros" (perimetru), poate referitor la modul de calcul al circumferinței ori perimetrului unui cerc. 


Un număr irațional și transcendent, simbolul π  a fost introdus în 1706 de către matematicianul galez William Jonas și promovat după aceea , odată cu 1737, de către Leonhard Euler, valoarea lui fiind cunoscută, apreciată și folosită încă din lumea antică.      

                           

14 martie: Ziua π / pi

A fost utilizat pentru prima oară la proiectarea piramidelor din Vechiul Regat al Egiptului (sub forma aproximării 3+1/7). Se știa că raportul dintre circumferința și diametrul unui cerc este constantă, indiferent de dimensiunile acestuia, și că era puțin mai mare de trei de către geometri antici din Babilon, Egipt, Grecia, India și China. 


Dacă în primul mileniu d.Hr., π  a fost calculat corect cu mai puțin de 10 zecimale, la începutul celui de-al doilea s-a reușit, grație seriilor infinite și, apoi, analizei matematice, să se determine oricâte zecimale ale sale.  


În secolul al XX-lea, dezvoltarea calculatoarelor a permis înregistrarea de noi recorduri de timp, remarcabile, de calcul al cifrelor lui pi. Tot datorită tehnicilor moderne, s-a ajuns că π să fie calculat cu milioane de zecimale.


Ziua π  a fost întemeiată în 1988 de Muzeul Exploratoriu de Știință, Artă și Percepție Umană din San Francisco. În 2009, Congresul SUA a recunoscut oficial această zi.


Unii oameni preferă ca , mai ales cu prilejul acestei sărbători din 14 martie, să memoreze un  număr cât mai mare de cifre ale lui pi. Akira Haraguchi, un inginer japonez pensionat a afirmat în 2006 că reținuse 100.000 de zecimale ale acestui număr. Cu toate astea, la Guinness World Records, a fost înregistrat ca record memorarea de 67.890 de zecimale ale lui π  de către studentul chinez Lu Chao. 


13 martie: Ziua Bijuteriilor

14 martie: Ziua π / pi 14 martie: Ziua π / pi Reviewed by Diana Popescu on martie 13, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.