20 martie: Ziua Internațională a Fericirii

 Începând cu 2013,  ONU celebrează Ziua Internațională a Fericirii, ca o cale de recunoaștere a importanței fericirii în viețile oamenilor din toată lumea. Adunarea Generală a ONU a proclamat , prin rezoluția sa 66 / 281, 20 martie ca Ziua Internațională a Fericirii. Prin această rezoluție, a subliniat nevoia unei abordări mai inclusive, echitabile și echilibrate a creșterii economice care să promoveze dezvoltarea sustenabilă, eradicarea sărăciei, și bunăstarea tuturor ființelor umane.


Ziua Internațională a Fericirii are o adevărată istorie globală în privința creării sale. În 2011, ideea creării acestei zile a fost propusă Națiunilor Unite de către consilierul Jayme Illien. Illien a fondat, de asemeni, proiectul Noua Paradigmă Europeană, cel al ONU de "happitalism" (în limba română, "fericitalism"), care intenționa să schimbe modalitatea în care națiunile se ocupă de creșterea economică prin focalizarea înspre "fericitalism", și  nu către capitalism.  




Rezoluția a fost apoi propusă la ONU de Buthan, o țară care recunoaște, se pare, valoarea fericirii naționale mai presus decât venitul național de începutul anilor 1970, când a adoptat faimosul obiectiv Bugetul Brut al Fericirii în schimbul Bugetului Brut al Produsului Național.


Ca unul din idealurile omenirii, nu este o surpriză că, de mii de ani, au existat  nenumărate interpretări filosofice ale fericirii!


Aristotel spunea, de exemplu, că fericirea este singurul lucru pe care oamenii îl caută pentru ei înșiși, și că celelalte vreri și dorințe ale noastre contribuie, în cele din urmă, la fericirea noastră, de vreme ce fericirea este țelul final.


Putem celebra Ziua Internațională a Fericirii prn împărtășirea a ceea ce ne face fericiți. Luarea unui răgaz pentru a observa și aprecia orice pentru care trebuie să fim recunoscători, până și în lucrurile cele mai mărunte, ne poate înălța starea de spirit!


Dincolo de bunăstarea personală, am putea pe dată de 2o martie să accedam la la o fericire provenind din contributiilr noastre pentru oameni și grupuri alături de care trăim.


19 martie: Ziua "Hai să Râdem"

20 martie: Ziua Internațională a Fericirii 20 martie: Ziua Internațională a Fericirii Reviewed by Diana Popescu on martie 19, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.