Leul: Simbol și semnificație

 Leul este, în primul rând, un simbol al puterii. Faptul că e un animal nocturn îl asociază cu simbolul autorității și stăpânirii asupra subconștientului. Este interesant că a fost și un simbol animal solar în multe culturi străvechi. Așadar, întrucât reprezintă atât noaptea, cât și ziua, ne transmite un mesaj simbolic al menținerii unei judecăți echilibrate și sănătoase.


Alte simboluri ale leului sunt curajul, conducerea, regalitatea, demnitatea, justiția, înțelepciunea, onoarea, dar și ferocitatea.


În Egipt, leul era asociat cu căldura feroce a soarelui și era văzut asemeni lui Sekhmet, zeița egipteană cunoscută drept Ochiul lui Ra. Ra era puterea divină care proteja binele și anihila răul. Totodată, se credea că leul stăpânea peste inundațiile anuale ale Nilului, deoarece acestea concideau cu intrarea soarelui în constelația Leului.          

                                     

Leul: Simbol și semnificație

În Grecia antică, leul era identificat cu Dionysus, Phoebus, Cybele și Artemis, fiindcă, potrivit mitologiei, trăgea carurile acestor zeități. Semnificația simbolică a leilor era corelată și cu protecția, ei fiind văzuți ca gardieni ai morților, palatelor, templelor, tronurilor, căminelor, caselor și ușilor de intrare în acestea.


În hinduism, leul era un avatar (întruchipare sau personificare) a lui Vishnu. Narimha, adică Domnul Vishnu, fusese trimis de zei, sub forma unei creaturile pe jumătate leu, pe jumătate om, să distrugă răul de pe pământ și să instaureze pacea și Dharma. 


La japonezi, gardianul Koma-inu al templelor era tot un leu. Kara-shishi, dansul leului a fost o imagine foarte populară în perioada artistică Edo.


Dansul leului din cultura chineză aduce un omagiu simbolismului leului, fiind o reprezentare a dinastiei Han și a puterii și nobleții.


Textele buddhiste îl descriu pe Buddha ca având puterea și înțelepciunea leului. Buddha este înfățișat și stând pe un leu, asemeni unui tron al rezistenței, forței și înțelepciunii.


La celți, simbolismul leului era similar cu cel al dragonului. El întruchipa, în special, adunările războinicilor și apărea pe blazoane ale clanurilor irlandeze. 


Leul era un simbol al puterii și în Africa. În Ghana era foarte important în vindecările voodoo. La fel ca hienele și iepurii, juca un rol central și în alte ritualuri de tratament și însănătoșire. Pentru a ajunge în lumea spirituală, vracii foloseau anumite părți ale corpului leului ca ingrediente în fierturi, amestecuri, preparate în rituri. Pentru poporul Nuer din Africa de Est, leul semnifica legătura dintre clarvăzător și spirite în ceremoniile șamanice. Prin contrast, în multe alte părți din această regiune africană leul era un simbol negativ, al leneviei.


În Evul Mediu european, simbolurile creștine ale leului erau vigilența (întrucât se credea că leii dorm cu ochii deschiși) și învierea (din cauza credinței că puii de leu se nășteau morți și erau aduși la viață de răsuflarea tatălui lor asupra acestora).


În Biblie, leul are două semnificații opuse. Este comparat cu diavolul, după cum se spune în 1 Petru 5:8, "Fiţi treji şi vegheaţi! Pentru că potrivnicul vostru, diavolul, dă târcoale ca un leu care răcneşte şi caută pe cine să înghită." Pe de altă parte, leul este corelat cu Sfântul Marcu pentru a reprezenta puterea și demnitatea lui Hristos. 


În alchimie, leul este asociat simbolic cu atributele înalt idealiste și prețuite ale aurului.


Din perspectivă astrologică, se spune că cei născuți în zodia Leului posedă unele trăsături ale personalității acestui animal: intuiție, încredere în sine, pasiune, înfocare, control teritorial, generozitate, loialitate. Totodată, nativii din Leu sunt extrem de independenți, creativi, influenți și au forța interioară de a face schimbări notabile, atât pozitive, cât și negative. Sunt în stare, de asemeni, să apere până în pânzele albe onoarea prietenilor și familiei.


În Tarot, leul este ilustrat în cartea de joc a Puterii a Arcanei Majore.


În interpretarea viselor leul este un simbol ce indică faptul că ne simțit vânați, atacați, sau că suntem capabili să ne apărăm pe noi înșine de orice fel de amenințări. Visele despre lei pot fi și un semn că este necesar să intrăm în contact cu emoțiile noastre cele mai adânci și să preluăm controlul asupra lor. 


Ouroboros, șarpele ce-și mănâncă coadă: Simbol și semnificație

Leul: Simbol și semnificație Leul: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on martie 28, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.