12 aprilie: Noaptea lui Iuri | Ziua Zborului Spațial Uman

 Noaptea lui Iuri din 12 aprilie este o sărbătoare anuală care onorează și celebrează explorarea spațială umană și comemorează ziua din 1961 când cosmonautul rus Iuri Gagarin a devenit primul om ajuns în cosmos.


Totodată, această zi marchează lansarea navei spațiale Columbia, pe data de 12 aprilie 1981.   


12 aprilie: Noaptea lui Iuri | Ziua Zborului Spațial Uman

Creată în 2001, la 40 de ani după primul zbor uman de succes în spațiu, "Noaptea lui Iuri" promovează interesul public pentru explorarea spațiului cosmic și încurajează tinerii să ia în considerare profesii asociate cu explorarea și cercetarea spațiului extraterestru.


ONU a desemnat 12 aprilie ca Ziua Zborului Spațial Uman.


Evenimentele din "Noaptea lui Iuri" combină petrecerile cu temă spațială cu programe educaționale pe această temă. Acestea cuprind de la prezentarea de o noapte a tehnologiei spațiale la Centrul NASA, până la difuzarea de filme despre cosmos. 


În 2011, la cea de-a cincizecea aniversare a primului zbor spațial uman, peste 100.000 de oameni au participat la 567 de evenimente recunoscute oficial, în 75 de țări de pe toate cele șapte continente, în vreme ce alte zeci de mii de oameni au urmărit difuzarea pe web a "Nopții lui Iuri" și s-au alăturat online în lumea virtuală de pe Second Life.


Cu prilejul "Nopții lui Iuri" se desfășoară:


- Prezentări și convorbiri tematice, la care au luat parte până acum Ray Bradbury, Will Wright, George Takei, Richard Garriot, și multe alte personalități.


- Celebrări la Polul Sud, Planetariul Hayden și pe Stația Spațială Internațională.


- Plantarea de "copaci ai lunii" în întreaga lume (din semințe de arbori purtate în 1971 de Apollo 14 în zborul său către luna). 


- Conferirea premiului "Cea mai bună prezentare a spațiului" de către fundația Frontierei Spațiale.  


11 aprilie: Ziua Maternității Sigure

12 aprilie: Noaptea lui Iuri | Ziua Zborului Spațial Uman 12 aprilie: Noaptea lui Iuri | Ziua Zborului Spațial Uman Reviewed by Diana Popescu on aprilie 11, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.