De ce mașinile circulă în Anglia pe partea stângă?

 De ce mașinile din Anglia (și nu numai) circulă pe partea stângă și au, desigur, volanul pe partea dreaptă? Este o explicație relativ simplă, dar foarte interesantă, ce ține de tradițiile vechi ale britanicilor... 


Condusul auto pe banda stângă nu se întâmplă numai în Marea Britanie, ci în circa 35% din lume, în Irlanda, Japonia și unele din insulele din Caraibe. Oricum, astfel de țări tind să fie foarte periculoase pentru șoferii europeni și americani, obișnuiți să meargă cu mașina pe partea dreaptă!          


De ce mașinile circulă în Anglia pe partea stângă?

Pe vremuri, în Europa, încă din vremea Romei antice, aproape toată lumea călătorea pe latura stângă a drumurilor. În Evul Mediu, cavalerii și soldații călare se asigurau să fie în latura stângă a unei căi, astfel încât să fie gata, oricând, să-și folosească mâna dreaptă pentru a-și mânui săbiile împotriva posibililor lor dușmani. De asemeni, incalecatul și descălecatul era mai sigure pe partea stânga a unui drum decât în mijlocul acestuia!


Desigur, ne putem întreba de unii au ales să umble pe marginea dreaptă a drumurilor...


Lucrurile s-au schimbat la finele secolului al XVII-lea, când căruțe mari, largi, tractate de mai multe perechi de cai, au început să transporte produse pentru femieri în Franța și SUA. În absența unui loc dinlăuntrul lor, conducătorii acestora ședeau în spatele calului stâng, cu mâna lor dreaptă în stare să folosească biciul pentru a-și mâna caii cum sau unde să meargă. Deoarece stăteau în stânga, voiau ca alte căruțe să treacă în sens invers prin stânga lor, așa că se mențineau pe latura dreaptă a drumului. 


Guvernul britanic a refuzat să renunțe la condusul pe partea stângă, și, în 1773, a introdus Hotărârea Generală a Drumurilor, în care încuraja o astfel decirculație. Aceasta a devenit litera de lege printr-o altă hotărâre,din 1835. 


În același timp, Franța post-revoluționară, condusă de stangaciul (la propriu) Napoleon, a adoptat mișcarea vehiculelor numai pe latura dreaptă. În mijlocul acestor reguli derutante despre condus, britanicii și francezii își impuneau puterea în lume, ca parte a unei colonizări rapide, insistând ca fiecare țară ocupată să se conformeze condusului pe drumuri pe partea lor preferată. 


Așa se explică de ce în foste colonii britanice, precum Australia, Noua Zeelenda și India, mașinile circulă în prezent în stânga șoselelor, în vreme ce, în foste colonii franceze, precum Algeria, Coasta de Fildeș și Senegal, se conduce pe partea lor dreaptă.


Când Henry Ford și-a prezentat, în 1908, noul său model de automobil T, scaunul șoferului era plasat în stânga, ceea ce însemna ca mașinile să meargă pe latura dreaptă, astfel încât să permită pasagerilor acestora să coboare din ele în siguranță. Acest lucru a influențat multe țări, precum Canada, Italia și Spania, care au adoptat, în anii 1920, circulația mașinilor pe dreapta, majoritatea țărilor din Europa de Est urmându-le exemplul în anii 1930. Mai aproape de zilele noastre, în Suedia, s-a trecut la același tip de conducere în 1967. Oricum, britanicii continuă să prefere să fie "stângaci", iar acest lucru nu pare să se schimbe vreodată!


Citate despre șoferi și șofat

De ce mașinile circulă în Anglia pe partea stângă? De ce mașinile circulă în Anglia pe partea stângă? Reviewed by Diana Popescu on aprilie 11, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.