19 aprilie: Ziua Usturoiului

 Anual, pe 19 aprilie, Ziua Usturoiului celebrează această plantă erbacee gustoasă, delicios de iute, și incredibilele sale beneficii pentru sănătate, apreciată de o grămadă de oameni din diverse culturi, îndeosebi de cei care afirmă că niciodată nu poate fi prea mult usturoi pe masă sau într-o mâncare!


Usturoiul sălbatic creștea în Asia Centrală cu mai mult de 5.000 de ani în urmă. Romanii nu era mari fani ai acestuia, însă soldații Imperiului Roman făceau apel la el pentru a fi însufleți de curaj în lupte. Totodată, în străvechile Jocuri Olimpice grecești, atleții se indopau cu o mulțime de usturoi pentru a-și îmbunătăți performanțele.    

                                            

19 aprilie: Ziua Usturoiului

Cele mai timpurii utilizări ale usturoiului în gătitul mâncării au apărut în Evul Mediu și în decursul Renașterii. Era folosit numai în doze mici, fiindcă era considerat o hrană țărănească, de vreme ce era un fel de rădăcină dezgropată din pământ. Abia prin secolul al XIX-lea a fost recunoscut drept valoros de meșterii bucătari. 


Usturoiul este inclus în prezent numeroase mâncăruri din diferite bucătării, cum ar fi cea mediteraneană, italiană și franceză. 


Este vestit și pentru proprietățile sale magice, cum ar fi capacitatea sa de a izgoni creaturi monstruoase ca vampirii, vârcolacii și demonii!


De asemeni, este prețuit pentru proprietățile sale medicinale, incluzând reducerea tensiunii sanguine și a colesterolului.


Cu prilejul zilei de 19 aprilie, se organizează festivaluri dedicate usturoiului în Canada, Turcia, Australia, Italia, Marea Britanie, SUA și alte țări. 


Astfel de evenimente constau din prepararea unor comori culinare centrate pe usturoi, a berii și ciocolatei din usturoi (!), împletirea crenguțelor acestuia, concursuri de poezie pe subiectul usturoiului, jocuri de golf cu căpățâni de usturoi, punerea la punct a unor petreceri având drept temă usturoiul.


Știai că localitatea Gilroy din California este capitala mondială a usturoiului? Cu ocazia festivităților din 19 aprilie, în acest oraș se servește inclusiv înghețată din usturoi!


18 aprilie: Ziua Patrimoniului Mondial | Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor

19 aprilie: Ziua Usturoiului 19 aprilie: Ziua Usturoiului Reviewed by Diana Popescu on aprilie 19, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.