Bătrânul alchimist: Poveste cu tâlc

 O poveste cu tâlc despre înțelepciunea și aurul alchimiei...


Odată ca niciodată, un om bătrân își ducea traiul împreună cu frumoasa sa fiică. Ea s-a îndrăgostit de un flăcău chipeș, și cei doi s-au căsătorit cu binecuvântarea vârstnicului tată. Tânărul cuplu avea o viață fericită, cu excepția unei probleme: soțul își petrecea mult timp cu alchimia, visând la o modalitate de a transforma elementele inferioare în aur. 


Destul de curând, și-a risipit banii cu această preocupare, iar nevasta lui se chinuia să cumpere câte ceva de mâncare, zi de zi. În cele din urmă, soția i-a zis să-și găsească o slujba, dar acesta a protestat. "Sunt aproape de o mare descoperire", a insistat el. "Când voi reuși, vom fi mai bogați decât ai visat vreodată!"                     

                                           

Bătrânul alchimist: Poveste cu tâlc

Fata nu s-a putut abține să-i mărturisească tatălui ei ce se întâmpla. Acesta a fost surprins să afle că ginerele său era alchimist, a promis să-și ajute fiica, și i-a cerut să-i trimită la el soțul a doua zi. 


Tânărul a venit în silă, așteptându-se să fie mustrat. Spre uimirea sa, socrul i-a spus, "Și eu am fost alchimist pe vremuri." Bătrânul l-a întrebat despre munca sa, și cei doi și-au petrecut întreaga după amiază discutând. Socrul părea să fie incitat la culme. "Ai întreprins tot ce am făcut și eu," a exclamat el. 


"Cu siguranță, ești în pragul unei descoperiri excepționale! Dar, mai ai nevoie de încă un ingredient pentru a preschimba elementele inferioare în aur, iar eu am aflat de curând secretul lui!" Bătrânul a făcut o pauză și a oftat, "Sunt, însă, prea în vârstă pentru a mă ocupa de asta. Necesită multă muncă!"


SIMBOLURI PĂGÂNE OCULTE


"Pot să o fac eu, dragă tată!", s-a oferit voluntar tânărul. Fața socrului său s-a luminat, "Da, poate că poți." Apoi, s-a înclinat spre ginere și i-a șoptit, "Ingredientul de care ai nevoie este pudra argintie care acoperă frunzele de bananier. Această devine magică când plantezi bananii tu însuți și spui anumite descântece înspre ei."


"Câtă pudră ne trebuie?", a întrebat tânărul. "Cam un kilogram", a replicat bătrânul. 


Ginerele a gândit cu voce tare, "Asta necesită sute de bananieri de plantat!"


"Da", a suspinat socrul, "și de asta nu pot face munca asta eu însumi." 


"Nu-ți face griji", i-a zis tânărul, "O voi face eu!" După aceea, vârstnicul și-a învățat ginerele incantațiile trebuitoare și i-a împrumutat bani pentru proiect.


În următoarea zi, tânărul a cumpărat niște pământ și l-a curățat de buruieni. A săpat el însuși, așa cum fusese instruit de bătrân, a plantat bananii, și a murmurat descantecele magice spre ei. 


În fiecare zi, și-a examinat plantele, înlăturând ierburile și insectele dăunătoare, iar când arborii au purtat fructe, a adunat pudra argintie de pe frunzele lor. Era prea puțină, așa că tânărul a cumpărat și mai mult pământ, și l-a cultivat cu mai mulți bananieri. După câțiva ani, a reușit să colecteze un kilogram de praf magic. A dat fuga la casa socrului său.


"Am pudra fermecată!", a exclamat el. "Minunat", s-a bucurat bătrânul. "Acum îți pot demonstra cum să transformi elementele inferioare în aur! Dar, mai întâi, adu-ți soția aici. Avem nevoie de ajutorul ei." Tânărul era derutat, însă s-a supus. Când ea a apărut, bătrânul și-a întrebat fiica, "În vreme ce bărbatul tău aduna pudra, ce ai făcut cu fructele?"


"Le-am vândut", i-a răspuns aceasta, "și așa ne-am putut duce traiul."


"Ai pus deoparte vreun ban?", a chestionat-o tatăl.


"Da", a replicat ea. 


"Pot să-i văd?", i-a zis bătrânul. Fiica lui a alergat înapoi acasă și s-a întors cu câteva pungi. Tatăl le-a desfăcut și a văzut că erau pline cu monede de aur, pe care le-a vărsat peste podea. Apoi, a luat o mână de gunoi, și a pus-o lângă aur. 


"Vezi", s-a adresat ginerului său, "ai preschimabt elementele inferioare în aur!"


Timp de o clipă tensionată, tânărul a amuțit. După aceea, a râs, dându-se seama de înțelepciunea din spatele trucului socrului lui. Cei doi soți l-au onorat pe bătrân ca cel mai chibzuit alchimist.


Sursă: "The Old Alchemist." Chinen. "In the Ever After: Fairy Tales and the Second Half of Life"


Cerșetorul și comoara lui neștiută | O poveste cu tâlc


Bătrânul alchimist: Poveste cu tâlc Bătrânul alchimist: Poveste cu tâlc Reviewed by Diana Popescu on aprilie 04, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.