Floarea de căldărușă: Legendă, superstiții, simbol și semnificație

 Deși este o umilă plantă sălbatică, floarea de căldărușă a fost asociată, de-a lungul timpului, cu o serie de interesante simboluri, legende și superstiții. Poartă denumirea științifică de Aquilegia vulgaris, și este numită în Anglia și "european columbine", "boneta bunicii" sau "scufia de noapte a bunicii". 


Aquilegia derivă din cuvântul latin "aquila", cu semnificația de "vultur", referindu-se la cei cinci pinteni ai florii, asemănători cu ghearele unui vultur. 


Întrucât, în antichitate, căldărușele erau florile sacre ale zeiței Afrodita / Venus, se credea că purtarea unui buchețel din acestea avea potențialul de mări dragostea pentru tine a cuiva pe care-l indrăgeai.  


Floarea de căldărușă: Legendă, superstiții, simbol și semnificație

În tradiția celtică, floarea de căldărușă reprezenta portaluri, legături dintre pământ și o altă lume, spirituală. 


Potrivit unei legende creștine, aceste micuțe flori se iveau ori de câte ori Fecioara Maria pășea peste pământ în drumul său către verișoara ei, Elisabeta. 


În limbajul florilor din vremea victoriană, dăruirea acestei flori cuiva semnifica că ești hotărât să câștigi inima acelei persoane. 


Ca simbol, căldărușă are și alte înțelesuri, contradictorii, reprezentând fie dragostea, credința, victoria, fie nebunia. 


Ca emblemă a dragostei, se spune că poate avea un efect nemaipomenit când este oferită cuiva pe care-l iubești în secret sau care știe deja despre că îl/o iubești. 


Totodată, ca simbolism, căldărușa are menirea de a-i sugera unei persoane  credința ta în dragoste față de aceasta, ca o dovadă că-i vei fi mereu loial / loială, îi vei fi mereu alături indiferent prin ce fel de evenimente neprielnice va trece. De altfel, numele englezesc de "columbine", își are originea în latinescul "columba", adică "porumbel", o pasăre cunoscută pentru fidelitatea față de partenerul ei de viață!


Pe de altă parte, această floare este un simbol al invingerii, fiind dată în dar celor care au realizat ceva important în viața lor, în pofida unor piedici, au făcut progrese remarcabile în calea lor spre viitor. 


În unele culturi, floarea de căldărușă reprezintă nebunia și bufonii de la curțile regale. Poate din cauză că floarea se aseamănă cu pălăria unui bufon, măscărici, de altădată. 


Levănţica în superstiţii şi medicina populară

Floarea de căldărușă: Legendă, superstiții, simbol și semnificație Floarea de căldărușă: Legendă, superstiții, simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on aprilie 12, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.