2 mai: Ziua Mondială a Tonului

 Ziua Mondială a Tonului din 2 mai accentuează importantă gestionării bancurilor de pești, îndeosebi ton, în vederea menținerii biodiversității naturale. În 2017, ONU a stabilit oficial data de 2 mai ca Ziua Mondială a Tonului, pentru focalizarea spre conservarea acestei populații de pești.


 Mai mult de 96 de țări sunt implicate în conservarea și management-ul tonului, în inițiative care au o valoare de aproape 10 miliarde de dolari.            

                       

2 mai: Ziua Mondială a Tonului

În unele părți ale lumii, pescuitul excesiv al unor specii de ton, precum tonul sudic cu aripioare albastre, le-a adus în pragul dispariției. Cel mai popular tip de ton la conservă este cel bucățit ("chunk"), cu o carne ușoară, în apă. Conservele de ton (în apă sau ulei) reprezintă 75%-80% din consumul casnic de ton conservat. Restul, de 20-25% este constituit din cel cu carne albă.


Există mai mult de 20 de diversități de ton, care diferă semnificativ în mărime. Tonul cu aripioare negre poate avea o lungime de un metru, cel cu aripioare albe de 1,4 metri, iar cel cu aripioare albastre de circa 4,5 metri. Cel mai mare specimen de ton prins era lung de 6,5 metri și cântărea 725 de kilograme. În ciuda mărimii sale, tonul este agil, iute, ajungând la viteze de deplasare de la 70 la 100 de kilometri pe oră. 


 Tonul este unic printre pești grație abilității de a-și menține temperatura corpului mai ridicată decât cea a apei înconjurătoare, adeseori cu 5-12 Grade Celsius mai mare decât a apei.


Carnea de ton are un conținut bogat în acizi grași Omega-3 (care împiedică inflamația celulară, promovează sănătatea ochilor și creierului). Acești acizi grași pot ajuta și la reducerea triaglicerinelor din sânge, scăzând riscul de aritmie și încetinind procesul de blocare al arterelor. 


1 mai: Ziua Conștientizării Masajului Terapeutic

2 mai: Ziua Mondială a Tonului 2 mai: Ziua Mondială a Tonului Reviewed by Diana Popescu on mai 01, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.