6 decembrie: Ziua Cuptorului cu Microunde

 Ziua Cuptorului cu Microunde este marcată anual pe 6 decembrie pentru a celebra unul din cele mai influente dispozitive de bucătărie. Cuptorul cu microunde are o varietate de utilizări, precum încălzirea mâncării, producerea de popcorn sau prepararea de caramele moi și prăjituri. 


Perry Spencer, un inginer american autodidact a dezvoltat mijloace de pregătire a mâncării în siguranță cu microunde. În 1945, și-a dat seama că un baton de ciocolată din buzunarul său se topea pe când lucra cu radar activ. Uimit de descoperirea sa, Spencer s-a decis să facă popcorn în microunde. Apoi, a încercat pregătească astfel un ou. Testul cu oul s-a desfășurat cu mult mai rău decât cel cu popcorn, oul fiind aruncat în fața colaboratorului sau. În prezent, știm că putem folosi cuptorul cu microunde pentru a ouă, chiar pentru ouă ochiuri.                                                           


6 decembrie: Ziua Cuptorului cu Microunde

Spencer, care lucra la firma Raytheon, a experimentat numeroase metode de a găti în siguranță cu microunde. A descoperit că putea direcționa puterea magnetronului (tub cu vid) într-o cutie metalică și să o izoleze acolo.  Raytheon a introdus cuptorul cu microunde Radarange  în 1947, un cuptor care era înalt de 183 de centimetri și costa 5.000 de dolari. În 1955, Raytheon a externalizat patentul său companiei Tappa, care a lansat un cuptor cu microunde ce nu era încă aplicabil uzului casnic și costa 1.295 de dolari. În 1965, Raytheon a cumpărat modelul Amana și a lansat un cuptor cu microunde de dimensiuni mai mici în 1967, pentru 495 de dolari. Puțin timp după aceea, Litton a inventat un cu cuptor cu microunde cu un design similar celor folosite în zilele noastre, care a ajutat la promovarea acestui aparat. În SUA, în 1971, erau întrebuințate un milion de cuptoare cu microunde. Cuptoarele cu microunde au devenit și mai numeroase, peste tot în lume, în anii 1980 și 1990.


5 decembrie: Ziua Internațională Ninja


Lucruri interesante despre microunde


- Atât Jupiter, cât și Soarele emit microunde. 


- Microundele pot fi utilizate chiar și pentru îndepărtarea etichetelor de pe borcane. 


- Spanacul își reține virtual întregul acid folic când este pregătit într-un cuptor cu microunde, în vreme ce la un cuptor tradițional pierde circa 77% din acesta. 


- Containerele închise sau alimente precum ouăle pot exploda când sunt încălzite într-un cuptor cu microunde din cauza presiunii acumulate în acestea.


- În prezent, Amazon are de vânzare peste 3.800 de cărți de bucate pentru cuptoarele cu microunde. 


6 decembrie: Ziua Pune-ți Proprii Pantofi

6 decembrie: Ziua Cuptorului cu Microunde 6 decembrie: Ziua Cuptorului cu Microunde Reviewed by Diana Popescu on decembrie 06, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.