Pegas: Simbol și semnificație

 Pegas, simbolul animal familiar al inspirației poetice, și-a câștigat această asociere în epoca modernă, deși este clar înrădăcinat în mitul antic, în care calul magic se spunea că ar fi deschis izvorul Hippocrene de pe muntele Helicon (muntele muzelor) printr-o lovire cu copita sa. 


Cai înaripați apar în multe basme vechi europene. Pegas (Pegasus) se ivise din bustul/torsul meduzei decapitate Gorgona. Eroul Bellerophon ar fi îmblânzit această creatură sălbatică cu ajutorul unui frâu furnizat de zeița Atena (Athena). Călărind pe Pegas, Bellerophon a fost capabil să învingă înspaimântătoarea Himera (Chimera).                                                  


Pegas: Simbol și semnificație

Mitologii îl asociază pe Pegas cu marea (originar, urmându-l pe Poseidon) și cu fulgerul care traversează cerul. Din punct de vedere simbolic, el combină vitalitatea și forța unui cal cu lipsa de greutate (și libertatea față de grijile terestre). Astfel, a fost aproape inevitabil ca Pegas să ajungă mai târziu să simbolizeze îndărătnicul spirit poetic înfrângând impedimentele acestei lumi.


Pegas ilustrează aspectul favorabil al calului în tradiția mitică. Echivalentul său negativ este frecvent evidențiat în miturile despre centauri. 


Centaurii: Simbol și semnificație

Pegas: Simbol și semnificație Pegas: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on decembrie 06, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.