15 iunie: Ziua Mondială de Conștientizare a Abuzului Vârstnicilor

 Marcată anual pe 15 ianuarie, Ziua Mondială de Conștientizare a Abuzului Vârstnicilor a fost recunoscută oficial de Adunarea Generală a ONU prin rezoluția 66/127 din decembrie 2011, ca urmare a unei cereri a Rețelei Internaționale de Prevenire a Abuzului Vârstnicilor, care a stabilit prima sa comemorare în iunie 2006.


Abuzul vârstnicilor poate fi definit ca "un singur act sau unul repetat, ori de lipsă de acțiune corespunzatoare, petrecându-se în orice relație în care există o așteptare de încredere, care provoacă rău sau îngrijorare unei persoane în vârstă."  Este o chestiune socială globală, ce afectează Sănătatea și Drepturile Umane a milioane de bătrâni din întreaga lume, care merită atenția comunității internaționale.         

                                        

15 iunie: Ziua Mondială de Conștientizare a Abuzului Vârstnicilor

În multe părți ale globului, abuzul vârstnicilor are loc  cu puțină recunoaștere sau puțin răspuns proactiv. Până de curând, această serioasă problemă socială a fost ascunsă  de vederea publicului, fiind considerată mai ales una privată. Chiar și astăzi, abuzul bătrânilor continuă să fie un tabu, un subiect subestimat și ignorat de oameni din toată lumea. Oricum, se acumulează dovezi conform abuzul vârstnicilor este un importantă problemă pentru sănătatea publică și socială. 


Abuzul bătrânilor este comis, de obicei de cineva în care se încred, precum un membru al familiei sau un prieten. Acesta poate fi atât fizic, social, financiar, cât și se_ual. și poate include tratamente rele sau neglijare.


14 iunie: Ziua Mondială a Donatorului de Sânge


Este grav că astfel de abuzuri există atât în țări în curs de dezvoltare, cât și în țări dezvoltate, multe dintre ele neraportate totuși la nivel global. Ratele de prevalența ale lor arată că numai în țările dezvoltate apar de la 1% la 10% din ele. 


Bătrânii au un rol esențial în societatea noastră. Este timpul să le recunoaștem valoarea și faptul că sunt îndreptățiți să fie respectați de comunitățile lor și, îndeosebi, de familiile lor. 


15 iunie: Ziua puterii zâmbetului

15 iunie: Ziua Mondială de Conștientizare a Abuzului Vârstnicilor 15 iunie: Ziua Mondială de Conștientizare a Abuzului Vârstnicilor Reviewed by Diana Popescu on iunie 14, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.