Hi-Ro: Simbol și semnificație

 Hi-Ro (numită și "hrismon") este una din cele mai timpurii forme de hristograme, formată prin suprapunerea primelor două majuscule ale literelor grecești "hi" (Χ) și "ro" (Ρ), din cuvântul grecesc ΧΡΙΣΤΟΣ (Hristos), în așa fel încât verticala lui ro să intersecteze centrul lui hi.


Simbolul Hi-Ro are conexiuni precreștine și se crede că a fost folosit de grecii păgâni ca o reprezentare a norocului. Tot ei, îl scriau pe marginile paginilor, pentru a marca pasaje considerate deosebit de semnificative ori relevante, cu literele hi și ro denotand "Chreston" ("bine").

          

Hi-Ro: Simbol și semnificație

Acest simbol a fost folosit de împăratul român Constantin I ca parte a drapelului său militar. Drapelul lui Constantin era cunoscut drept "Labarum."


Potrivit lui Lactantius, istoric latin de origine nord-africană, salvat din sărăcie de împăratul Constantin cel Mare, care l-a desemnat tutor al fiului său Crispus, Constantin avusese un vis în care i se poruncea să pună "simbolul divin ceresc" pe scuturile soldaților lui. Descrierea acestui simbol nu era foarte clară: semăna îndeaproape cu Tau-Ro sau cu o staurogramă, unul creștin similar. În dimineața de după visul împăratului, armata sa a luptat cu cea a lui Maxentius, și a câștigat bătălia de la Podul Milvian, din afara Romei.


Eusebiu din Cezareea a avut două relatări diferite despre cele de mai sus. În a sa istorie a bisericii, scrisă la scurt timp după bătălie, când Eusebiu nu intrase încă în contact cu Constantin, nu a menționat nici un vis sau vreo viziune, ci a comparat înfrângerea lui Maxentius (înecat în Tiber) cu cea a faraonului biblic și a atribuit victoria lui Constantin protecției divine.


În memoriile împăratului roman, pe care Eusebiu le-a scris după moartea acestuia, se spune că împăratul Constantin I reflectase la ghinioanele comandaților militari care invocasera ajutorul a mai mulți, diferiți, zei, și s-a decis să caute sprijinul divin în bătălia ce urmă să aibă loc de la un singur Zeu. Apoi, la prânz, Constantin a văzut o cruce de lumină peste soare. Atașată acesteia, cu caractere grecești, era scris "Τούτῳ Νίκα!" ("Cu acest semn vei învinge"). Nu numai împăratul, ci și întreaga sa armată ar fi zărit acest miracol. În acea noapte, Hristos ar fi apărut în visul lui Constantin și i-ar fi spus să facă o reproducere a semnului din cer, care avea să-i dăruiască o apărare sigură în bătălie. 


Eusebiu a afirmat în "Vita" că însuși Constantin îi relatase această poveste și a confirmat-o prin jurăminte, când a fost considerat demn de întâlnirea și compania sa. "Într-adevăr", a zis Eusebiu, "dacă oricine altcineva ar fi spus această poveste, nu ar fi fost acceptată cu ușurință."


Crucea Ierusalimului: Simbol şi semnificaţie

Hi-Ro: Simbol și semnificație Hi-Ro: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on iunie 27, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.