Crucea Ierusalimului: Simbol şi semnificaţie

Crucea Ierusalimului sau a Cruciaţilor este un simbol constând dintr-o cruce mare centrală şi alte patru mai mici Tau sau greceşti (având braţe egale, asemănătoare semnului matematic plus) în fiecare din sectoarele delimitate de cea din centru. Printre semnificaţiile cele mai importante ale acestui însemn creştin se numără:

- Crucea centrală îl reprezintă pe Hristos, iar cele de dimensiuni mai mici pe cei patru evanghelişti, Ioan, Luca, Marcu şi Matei.

- Crucea cea mare îl simbolizează pe Hristos ca centru al creştinismului, iar celelalte desemnează cele patru colţuri ale pământului către care s-a răspândit credinţa creştină.
Crucea Ierusalimului sau Cruciatilor: Simbol şi semnificaţie

- Toate cele cinci cruci corespund celor cinci răni ale lui Hristos atunci când a fost răstignit; cea din centru este identificată cu rana sa laterală, provocată de suliţa soldatului roman, iar celelalte cu rănile sale de la mâini şi picioare.

- Crucile întruchipează cele cinci naţiuni care au participat la cruciadă: Marea Britanie, Franţa, Spania, Germania şi Italia.

Crucea Ierusalimului (iniţial, de un roşu sângeriu pe un fundal alb, mai târziu de culoare aurie pe un fundal argintiu) este numită şi Crucea cruciaţilor întrucât a fost reprezentată pe un drapel papal dat acestor ostaşi de Papa Urban al II-lea cu ocazia celei dintâi cruciade. Poartă şi numele de Crucea Noului Ierusalim (despre Noul Ierusalim se face referire de două ori în Noul Testament), întrucât semnifică totodată reclădirea Ierusalimului divin şi pământesc, şi nu trebuie să fie confundată cu Crucea teutonică, atribuită de Papa Inocenţiu al III-lea cavalerilor teutoni către sfârşitul secolului al XII-lea.

Crucea pe care a fost răstignit Iisus Cristos – Istorie şi legendă

A fost adoptată ca blazon personal de Godfrey de Bouillon, unul dintre liderii cruciaţilor, devenit primul conducător al vremelnicului Regat Latin al Ierusalimului (a refuzat titlul de rege) după alungarea musulmanilor în vremea celei dintâi cruciade, în anul 1099. De Bouillon a desemnat-o drept simbol al noului stat şi considerat-o ca şi un simbol al lui Hristos şi al Ierusalimului ca "rădăcină" a creştinătăţii.

Chiar şi după prăbuşirea Regatului Latin, în 1187, crucea a rămas pentru creştini un simbol al Ierusalimului şi a devenit emblemă a Ordinului Ecvestru al Sfântului Mormânt din Ierusalim.

O variantă a Crucii Ierusalimului este Crucea Sfântului Iulian, constând din patru cruci latine amplasate sub forma literei X.

În prezent, simbolul Crucii Ierusalimului apare pe drapelul Georgiei.

Surse: 
- Stephen John Spencer: The Genesis Pursuit 
- Joyce Mori: Crosses of Many Cultures 

Crucea - Simbol şi semnificaţie
Crucea Ierusalimului: Simbol şi semnificaţie Crucea Ierusalimului: Simbol şi semnificaţie Reviewed by Diana Popescu on aprilie 10, 2017 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.