12 iulie: Ziua lui Malala

 În fiecare an, pe 12 iulie, lumea celebrează aniversarea datei de naștere a lui Malala Yousafzai. La vârsta de 17 ani, ea a fost cea tânără laureată a Premiului Nobel din toate timpurile. Această zi onorează, totodată, drepturile copiilor și femeilor.


Malala Yousafzai s-a născut în Mingora, Pakistan, în ziua de 12 iulie 1997. Tatăl său a fost educator și, drept rezultat, ea și-a dezvoltat de mică setea de cunoaștere.     

           

12 iulie: Ziua lui Malala

În 2007, talibanii au cucerit orașul în care trăia și au interzis ca fetele să mai mergă la școală. În 2009, Malala a început un blog în care a scris despre viața sub stăpânirea talibanilor. De asemeni, a scris despre dorința sa arzătoare de a se duce la școală. Vreme de trei ani, atât ea, cât și tatăl său au militat pentru dreptul fetelor la învățământ.


În dimineața zilei de 9 octombrie 2012, a fost împușcată în cap de un grup de oameni înarmați. Avea, pe atunci, 15 ani. După 4 zile petrecute într-un spital militar, doctorii au transferat-o la Unitatea de terapie intensivă din Birmingham, Anglia. După numeroase operații și săptămâni de ședințe de recuperare, Malala a început să frecventeze școala în Birmingham.


La împlinirea vârstei de 16 ani, a călătorit la New York și a vorbit la Națiunile Unite. În 2013, magazinul TIME a declarat-o pe Malala una dintre cele mai influente persoane din lume. Un an după aceea, Malala a devenit câștigătoarea Premiului Nobel pentru Pace. 


11 iulie: Ziua Mondială a Populației


În prezent, locuiește tot în Birmingham și contiună să lupte pentru drepturile femeilor. 


După ce, în discursul de la Națiunile Unite, a făcut apel la acces pentru toată lumea la educație, ONU a numit 12 iulie "Ziua Malala". Ea a declarat: "Ziua Malala nu este ziua mea. Ea este ziua fiecărei femei, fiecărui băiat și fiecărei fete care și-au ridicat vocile pentru drepturile lor."


"Un copil, un profesor, o carte și un stilou pot schimba lumea."


Malala Yousafzai


12 iulie: Ziua simplității

12 iulie: Ziua lui Malala 12 iulie: Ziua lui Malala Reviewed by Diana Popescu on iulie 11, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.