11 august: Ziua de Apreciere a Muzicii Hip-Hop

 Ziua de Apreciere a Hip-Hop aniversează anual nașterea acestui gen muzical ivit în 1973. În această zi, DJ Kool Herc și sora sa, Cindy, au organizat o petrecere în Bronx, în clădirea lor din Sedgwick Avenue 15520, o clădire devenită în zilele noastre un fel de monument istoric.


Herc a încercat cu acest prilej o nouă tehnică, în care a folosit, a "rotit", două copii ale aceluiași album/disc. Era o cale de extindere a unei secțiuni scurte de muzică astfel încât oamenii să poată dansa cât mai mult. 

                                

11 august: Ziua de Apreciere a Muzicii Hip-Hop

Această tehnică fost la originea aceea ce numim astăzi hip-hop.


Nu era, totuși, încă hihop, dar cele ce le 5 elemente de bază , cel de DJ, cel de "breaking", MC (Master of Ceremonies/ maestru al ceremoniilor), grafitti și "beatboxing" (arta de creare de ritmuri și efecte sonore prin vocea umană) au constituit rapid o cultură. 


Există numeroase povești despre cum a ajuns să apară termenul de "hip-hop", și toate sunt interesante. Oricum, Grandmaster (marele maestru) Caz, un alt pionier din hip-hop, a descris cea mai incitantă turnură de evenimente din această privință, una pe care cei mai mulți fani o consideră credibilă, adevărată.


În 2015, într-un interviu cu DJ Vald, Caz a explicat că, inițial, hip-hop a fost un termen derogatoriu. Potrivit lui Caz, atunci când adulții își vedeau copiii practicând câteva lucruri ținând de hi-hop, spuneau "când vom opri odată acesta chestie hipiotă hop?" 


El a remarcat că termenul a fost inaugurat oficilal de Keith Cowboy, un MC  "flashy", pe când se distra într-un club cu un prieten ce urma să plece în armată. Cowboy a preluat microfonul și a început să cânte "hip, hop, hip, hop," într-o cadența de marș militar, pentru a face haz de pe seama amicului său. 


Acest tip de cântec a evoluat și a fost preluat de MC populari. Lovebug Starsky l-a rafinat și s-a răspândit apoi într-un hip-hop dezvoltat, într-un mod de muzică ritmic, în care el a început să introducă versuri.


10 august: Ziua Mondială a Leului


În 1979, Sugar Hill Gang a lansat bucata "Rapper' Delight", care este creditat drept primul rap comercial.  


În acea vreme, rapperii din cartiere nu erau cu adevărat interesați în a-și înregistra cântecele. Ei priveau "rapping-ul" ca un lucru distractiv pentru petreceri, așa că Sugar Hill a dat lumii o nouă perspectivă despre acesta. S-a presupus că membrii Sugar Hill Gang ar fi "furat" o mulțime din textele lor de la mari maeștri, însă acest lucru nu a micșorat influența trupei în globalizarea hip-hopului. De asemeni, în acea perioadă, oamenii au început să se refere la MC ca rapperi și să folosească rap ca un termen pentru o nouă cultură. 


Hip-hop-ul este un gen muzical care a trecut prin multe schimbări și generații. A devenit o materie predată în colegii și universități din toată lumea și continuă să evolueze!


11 august: Ziua fiului și fiicei

11 august: Ziua de Apreciere a Muzicii Hip-Hop 11 august: Ziua de Apreciere a Muzicii Hip-Hop Reviewed by Diana Popescu on august 10, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.