12 august: Ziua Discurilor de Vinil

 An de an, pe 12 august, cu ocazia Zilei Discurilor de Vinil, suntem încurajați să ascultăm tot felul de muzică de bună calitate pe plăcile unui pick-up sau tonomat (jukebox). Este o zi organizată de Compania Înregistrărilor pe Vinil, una non-profit, dedicată recunoașterii muzicii de pe viniluri, culturii și sunetului său.


Când au apărut prima oară pe piață, vinilurile au purtat diverse nume. Unele erau descrise ca înregistrări pe gramofon sau înregistrări pe fonograf. Înregistrările de pe astfel de plăci se realizau în format analog prin gravare. Sunetele erau înregistrate pe mici șanțuri sub forma unei spirale.   


12 august: Ziua Discurilor de Vinil

La începuturi, s-a utilizat îndeosebi șelac (rășină naturală sau sintetică) pentru fabricarea acestor discuri. În anii 1940, materialul preferat pentru acestea a devenit clorura de polivinil, de aici provenind și numele de vinil.


În funcție de viteza cu care erau înregistrate sunetele, plăcile de vinil le reproduceau la o viteză corespunzătoare pe gramofon ori fonograf. Numărul de rotații pe minut (rpm) erau 45, 33 1/3, și 78.


Alte caracteristici ale discurilor de vinil includeau acuratețea de reproducere a sunetelor (High Fidelity ori Hi-Fi/Fidelitate înaltă, Orthophonic /ortofonică și Full-Range/ Toată gama), durata lor de redare (LP/long playing/ audiere lungă, sau Simple/simplă) și tipul de canale audio furnizate (mono, stereo ori cuadrofonic).


Vinilurile se vând în diferite mărimi, precum 12, 10 și 7 inch. 


11 august: Ziua de Apreciere a Muzicii Hip-Hop


Prin 1991, discurile de vinil nu au mai fost la modă. Cu toatea astea, fabricanții au continuat să le producă. Colecționarii  audiofilii au manifestat o dorința crescândă de a asculta sunetul unic pe care numai vinilul îl poate reproduce. Din 2006, vânzările de viniluri au crescut, acest trend accentuandu-se odată cu 2012.


Ziua Discurilor de Vinila fost creată de Garry Freiberg din Los Osos (SUA), pentru a comemora data în care, în 1877, Thomas Edison a inventat fonograful.


12 august: Ziua Internațională a Tineretului

12 august: Ziua Discurilor de Vinil 12 august: Ziua Discurilor de Vinil Reviewed by Diana Popescu on august 11, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.