Sindromul Maria Antoaneta: Afecțiunea misterioasă care albește părul peste noapte

 Ultimele luni de viață au fost terifiante pentru Maria Antoaneta (Maria Antonia Iosefa Iohanna de Habsburg-Lorena, în limba germană, Maria Antonia Josepha Johanna von Habsburg-Lothringen, și, în limba franceză, Marie Antoinette Josèphe Jeanne de Habsbourg-Lorraine). În 1793, a văzut monarhia franceză abolită, soțul ei (regele Ludovic al XVI-lea)executat și fiul său luat de lângă ea, în vreme ce în Franța s-a degenerat în multiple violențe și vărsări de sânge. 


În cele din urmă, după un anunț ce i-a fost comunicat cu doar o zi înainte, a fost luată în închisoare și condamnată la moarte prin ghilotinare. A fost executată, singură, în față unei mulțimi extaziate de moartea sa!


Pare indejuns de înspăimântător ca să-ți facă părul alb, nu-i așa? Ei bine, potrivit legendei, asta i s-a petrecut Mariei Antoaneta.        

                           

Sindromul Maria Antoaneta: Afecțiunea misterioasă care albește părul peste noapte

"Prima dată când am văzut-o pe maiestatea sa după catastrofa călătoriei la Varennes (o tentativă de evadare nereușită)... ea și-a scos bonetă, vrând să observ efectul pe care supărarea îl avusese asupra părului ei", își amintea doamna sa de companie, Henriette Campan. Ea a adăugat, "Într-o singură noapte, îi devenise la fel de alb ca al unei femei de 70 de ani."


Canites subita, sau sindromul Maria Antoaneta, așa cum a fost poreclit într-un studiu din 2009, este la fel de controversat ca Maria Antoaneta. Cazurile autentice de schimbarea a părului în alb sau gri sunt extraordinar de rare. Unii oameni de știință argumentează că așa ceva nu este posibil.


"În păr nu există celule vii", i-a explicat Desmond Tobin (profesor de științe dermatologice la Colegiul Universității Dublin) lui Anne Jollis, când părul ei s-a albit brusc. "Stresul psihosocial nu poate afecta fibrele părului deja format, afectează numai fibrele în formare."


Tot Tobin declara, într-un articol din Live Science din 2012, "De fapt, este medical imposibil; nu există nici un mecanism prin care părul să se poată transformă în alb, brusc, peste noapte. Chiar dacă și o boală, o rană sau un șoc brusc pot înălbi părul, durează săptămâni înainte ca efectul să fie vizibil, pentru că numai rădăcina sa ar fi afectată."


Totuși, istoria pare să fie plină de oameni care au încărunțit dintr-o dată, prematur, după experiențe traumatice. Înainte de Maria Antoaneta, lui Thomas More, avocat englez, i s-a preschimbat dintr-o dată părul în alb, în noaptea anterioară execuției lui, sub acuzația de trădare, la porunca regelui Henry al VIII-lea, în 1535.


Același lucru i să întâmplat și lui Mary, regina Scoției, înainte să fie decapitată, și altor oameni, mai puțin faimoși.


Vreme îndelungată, explicația acestui fenomen a fost o boală numită Alopecia areata. Aceasta, sub influența stresului, ar fi fost un răspuns autoimunitar, determinând ca părul, în special pigmentat, să cadă dintr-o dată. 


Sindromul Cotoroanței | Spaima trezirii din somn


Dermatologul David Orentreick aprecia, într-un interviu din 2009, că, "Este posibil pentru o persoană care are tendința pentru Alopecia areata să treacă printr-o experiență stresantă, care o face și mai predispusă pentru așa ceva, iar primul lucru care să i se petreacă să fie ca părul închis la culoare să-i cadă. Și asta se poate întâmplă rapid, în zile sau săptămâni, lăsându-i numai părul cărunt".


În ultimii ani, cercetătorii au aflat, în fine, un mecanism care poate explică fenomenul. Într-un studiu, publicat în "Nature", aceștia au arătat cum au expus șoarecii la variate aspecte stresante, la diferite stadii ale creșterii părului lor. La fiecare expunere, au descoperit că foliculele părului rozătoarelor și-au pierdut celulele stem melanocite, producătoare de pigment, până când, șoarecilor le-au rămas numai petice de blană albă, asemeni părului Mariei Antoaneta. 


Procesul exact care duce la pierderea pigmentului a rămas, totuși, un mister...


Părul în superstiții și legende

Sindromul Maria Antoaneta: Afecțiunea misterioasă care albește părul peste noapte Sindromul Maria Antoaneta: Afecțiunea misterioasă care albește părul peste noapte Reviewed by Diana Popescu on septembrie 13, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.