Sindromul Cotoroanței | Spaima trezirii din somn

 Numele acestui sindrom provine din superstiția că o bătrână vrăjitoare sau o cotoroanță se așează pe pieptul victimelor sale, imobilizându-le! Deși o astfel de credință nu mai este luată în serios în zilele noastre, natura extrem de înspăimântătoare și uluitoare a acestui fenomen îi îmboldește pe oameni să aibă senzația că sunt atacați de forțe supranaturale, demonice sau fantomatice!


Când ți se întâmplă așa ceva, te trezești din somn incapabil să te miști, abia mai poți respira și simți o greutate copleșitoare pe pieptul tău, având senzația că în odaia ta s-a instalat o prezență malefică, amenințătoare...


O experiență de acest tip este atât de terorizantă încât victimele, deși aparent paralizate, par să aibă acces la toate simțurile lor. În plus, este adeseori acompaniată de un miros straniu, sunetul apropierii unor pași, apariția unor umbre ciudate sau a unor ochi strălucitori, iradianți, care accentuează greutatea enormă de pe piept, ce face respirația foarte dificilă, aproape imposibilă! Cei atacați de "cotoroanță" au simțământul că li se petrece ceva real. După câtva timp, "vraja" se rupe, și aceștia își revin adeseori de pe punctul de a-și pierde cunoștiința.

                                              

Sindromul Cotoroanței | Spaima trezirii din somn

O femeie asaltată de "cotoroanță" povestea:


"Acum un an și jumătate am fost deșteptată noaptea de o briză puternică, caldă. Nu m-am putut mișca și nu am fost în stare să strig. A durat circa 30 de secunde. Nu am văzut nimic. Săptămâna trecută s-a întâmplat iarăși. Eram în pat și m-am trezit din nou. Am simțit că sunt țintuită de o forță foarte puternică. Nu m-am putut ridica. Sunt foarte speriată și derutată!"


Confruntate cu astfel de trăiri bizare, nu-i de mirare că multe victime se tem că au fost atacate în paturile lor de un un fel de spirit rău, demon ori chiar extraterestru!


Sunt afectați de acest fenomen atât bărbați, cât și femei, de diferite vârste, iar acest lucru pare să se petreacă la aproximativ 15% din populație, cel puțin o dată în viață.


În secolul al II-lea, medicul grec Galen l-a atribuit indigestiilor...


Un alt exemplu:


"Sunt o femeie de 27 de ani și sufăr din această pricină de vreo 12 ani. A început prin a nu fi capabilă să mă mișc, ca și cum cineva ar fi stat deasupra mea, fixându-mă de pat. Deși încercam din toate puterile să mă mișc sau să țip, abia puteam să-mi clintesc degetele picioarelor și să dau glas unui murmur slab. Prima oară am fost foarte speriată și am făcut tot ce-mi stătea în putință să mă ridic. După ce am făcut niște pași, am putut să-mi reiau somnul  câteva ore. Acum am ajuns să mă obișnuiesc întrucâtva cu acest lucru. Câteodată, chiar rămân pe spate și observ cât de mult durează acest simțământ groaznic, copleșitor. 


De-a lungul anilor, acest "lucru" apăsător s-a metamorfozat într-o ființă întunecată care-mi face asta deliberat dintr-un motv anume. Cred că e ceva s-a inventat în capul meu pentru a-i face față. Nu sunt întru totul sigură. După ce m-am obișnuit cu asta, nu mi-am mai pus întrebări în această privință. Mi se petrece însă la fiecare două luni sau cam așa ceva. Uneori, o dată pe noapte, alteori de mai multe dăți într-o noapte."


Explicație științifică


Cadrele medicale sunt familiarizate cu acest fenomen dar au pentru el un nume mai puțin senzaional decât "sindromul cotoroanței". Îl numesc "paralizie în somn" sau "paralizie izolată în somn", fiind de părere că se desfășoară când creierul este în tranziție între somnul adânc, cu vise (cunoscut drept somn REM din cauza mișcării rapide a ochilor) și starea de trezire. În decursul somnului cu vise REM, creierul blochează aproape cu totul funcțiunea mușchilor, astfel încât să nu acționăm fizic potrivit viselor noastre. Suntem, deci, într-o paralizie temporară, iar la o deșteptare bruscă, creierul întârzie să ne-o oprească, făcându-ne să ne simțim țintuiți de pat!


Ce este sindromul cabanei și cum se manifestă în perioada Covid-19

Sindromul Cotoroanței | Spaima trezirii din somn Sindromul Cotoroanței | Spaima trezirii din somn Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 30, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.