17 noiembrie: Ziua Mondială a Prematurității

 În fiecare an, pe 17 noiembrie, Ziua Mondială a Prematurității răspândește conștientizarea despre nașterile premature și problemele cu care se confruntă familiile în care se petrec astfel de nașteri. 


Potrivit Organizație Mondiale a Sănătății (OMS), se nasc prematur, în toată lumea, 15 milioane de copii. Asta înseamnă că unul din zece copii se naște prea devreme. Se consideră că un copil se naște extrem de prematur după după sau mai puțin de  28 săptămâni de gestație. Numărul bebelușilor născuți prematur continuă să crească, în special în țări precum India, China, Nigeria, Pakistan, Indonezia și SUA.            

                                             

17 noiembrie: Ziua Mondială a Prematurității

Nașterile premature provoacă îngrijorări întrucât copilașii care văd astfel pentru prima oară lumina zilei tind să aibă riscuri mărite de  a avea dizabilități și probleme de sănătate, printre care se numără paralizia cerebrală, întârzierea dezvoltării, astma, pierderea auzului, deficiențe de vedere, afecțiuni intestinale și infecții recurente.


Unii bebeluși riscă să moară. Un milion de copii decedează anual din cauza complicațiilor apărute la o naștere prematură. Pe plan global, nașterea prematură reprezintă o cauză majoră a morții copiilor de sub 5 ani. 


În regiunile cu venituri mici, jumătate dintre acești copii își dau duhul din pricina lipsei unei îngrijiri medicale și a deficiențelor de îngrijire medicală primară pentru infecții și dificultăți respiratorii. În țările cu venituri mari, cei mai mulți bebeluși născuți la sau după 32 de săptămâni supraviețuiesc aproape în totodeauna.


Copiii născuți prematur sunt micuți, și organele lor interne sunt frecvent subdezvoltate. Cel mai mic astfel de copil care a supraviețuit este Baby Saybie. Ea s-a născut după 23 de săptămâni și a cântărit atunci numai 244 de grame. Doctorii le-au spus părinților săi că va trăi doar  cateva ore. Cinci luni mai târziu, a fost scoasă din unitatea de îngrijire postnatală din San Diego, California!


16 noiembrie: Ziua Nasturilor


Accesul la o îngrijire de acest fel mărește semnificativ șansele de supraviețuire. Disponibilitatea de injecții cu steroizi pentru fortificarea copilului în uter și de injecții pentru combaterea infecțiilor este, de asemeni, esențială. În plus, un tip de îngrijire numit "cangur", în care pielea mamelor este în contact direct cu cea a bebelușilor le furnizează numeroase beneficii acestora. 


În 2008, prima zi de internațională de conștientizare a nașterii premature a foat inițiată de organizații parentale europene. Cea dintâi Zi Mondială a Prematurității a fost celebrată pe 17 noiembrie 2011. 


17 noiembrie: Ziua internațională a Studenților

17 noiembrie: Ziua Mondială a Prematurității 17 noiembrie: Ziua Mondială a Prematurității Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 16, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.