16 noiembrie: Ziua Nasturilor

 Odată cu un rol pur ornamental, nasturii ca mijloace de strângere, încheiere a hainelor au apărut în secolul al XIII-lea în Germania. De atunci, a fost folosită o gama largă de confecționare a lor, în orice mărime, formă și culoare, din tot felul de materiale precum lemnul, cochiliile, fildeșul, scoicile și plasticul.     

                 

16 noiembrie: Ziua Nasturilor

Nasturii pot fi considerați chiar și ca lucrări de artă, așa că, anual, pe 16 noiembrie, ne putem rezerva timp pentru a aprecia nu numai utilitatea, ci și frumusețea lor.


Dacă nu știați, aflați că straiele tradiționale ale femeilor au nasturii pe partea stângă întrucât servitoarelor le venea mai ușor, în acest mod, să-și îmbrace stăpânele! Poți afla mai mult despre acest subiect din articolul meu De ce femeile au nasturii / fermoarele în partea stângă.


Pe de altă parte, se spune că nasturii făcuți din alamă au început fie amplasați pe mânecile uniformelor militare după ce Napoleon a ordonat acest lucru, pentru a-i descuraja pe soldați să-și șteargă nasurile cu acestea!


Vezi și Superstiții despre nasturi


Câteva repere din istoria nasturilor


- 1250: Se înființează, în Franța, Ghilda confecționerilor de nasturi, cea dintâi colectivitate profesională care a creat nasturi artizanali, aducându-i la un statut de simbol al statutului social.


- 1350: Europenii au ajuns să fie atât de înnebuniți de nasturi încât biserica i-a numit "ademenirea diavolului". Indignarea clericilor a fost provocată de faptul că cele mai multe veștminte femeiești de atunci se încheiau cu nasturii în față, și nu în spate. O adevărată problemă morală! 


15 noiembrie: Ziua lui Steve Irwin, "Vânătorul de crocodili"


- 1896: S-au inventat "button-down collars", adică "gulerele prinse cu nasturi de  cămașă". Jucătorii de polo călare au fost primii care i-au utilizat, pentru a le împiedica gulerele să-i încurce în decursul unui meci. Firma Brook Brother a preluat acest model și a dat naștere astfel unui trend de durată care a început în 1896.


- 1900: Localitatea Muscatine din Iowa, SUA, a devenit capitala nasturilor din perle a lumii. Observând abundența de midii cu perle în apele din apropiere, un imigrant german a deschis o fabrică de nasturi în micul oraș din Iowa, care a ajuns curând cel mai mare producător de nasturi din perle din lume. 


16 noiembrie: Ziua Internațională pentru Toleranță

16 noiembrie: Ziua Nasturilor 16 noiembrie: Ziua Nasturilor Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 15, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.