22 decembrie: Ziua Oamenilor Scunzi

 În fiecare an, Ziua Oamenilor Scunzi îndeamnă astfel de persoane să-și celebreze statura, oricât de mică ar fi, să și-o asume și să se elibereze de orice fel de complexe asociate cu aceasta. Este o sărbătoare a diversității umane, de acceptare și apreciere a oamenilor dincolo de aparența lor fizică, pentru ceea ce au mai valoros în ei.    


22 decembrie: Ziua Oamenilor Scunzi

 Știați că Napoleon Bonaparte, cunoscut ca fiind mic de înălțime, nu a fost, de fapt, scund? Măsura 1,70 de metri, ceea ce însemna că era destul de înalt în comparație cu francezii din vremea sa. Mitul că Napoleon ar fi fost mic de statură a apărut întrucât britanicilor le plăcea să-și portretizeze inamicul lor numărul unu drept "micuțul osos". De asemeni, deoarece Napoleon era, de obicei, inconjurat de soldați din garda sa, care aveau cu mult peste înălțimea medie, el părea scund în compania acestora.


Oamenii scunzi au existat, evident, din toate vremurile, dar clasificarea despre înălțimea umană diferă, totuși, în funcție de perioadă și naționalitate. În SUA, înălțimea medie a unei femei este de 1,65 metri, iar cea a bărbaților e de 1,67 metri. Drept urmare, un om considerat scund în America poate fi văzut ca înalt în China!


Repere din istoria Zilei Oamenilor Scunzi


- Anii 1400: Apare "chopin", un pantof care înălța purtătorul său cu circa 0, 45 metri și îi protejau hainele de noroiul și praful de pe străzi.


- 1599: Regina Elizabeth I a Angliei este pictată purtând pantofi cu toc înalt, ceea ce o desemnează drept una din primele persoane din lume care i-a purtat.


- 1804: Napoleon Bonaparte, considerat pe nedrept a fi scund, ajunge împărat al Franței.


- 1996: Tall Men Shoes (Pantofi pentru bărbați înalți), companie de frunte în producerea de încălțăminte  pentru sporirea artificială a înălțimii oamenilor, este fondată în California de Sud.


Statistici asociate cu Ziua Oamenilor Scunzi


- Luând în considerare că adulții de o tinerețe medie sunt mai sănătoși decât strămoșii lor de acum 100 de ani, este normal ca aceștia să fie cu aproximativ 59 de milimetri mai înalți. Oricum, există o variație semnificativă în lume din acest punct de vedere, unele țări înregistrând schimbări foarte diferite ale înălțimii omenești. De exemplu, în Coreea de Sud, înălțimea medie a unei femei a crescut cu 14%, față de 9% la bărbați. În Filipine, înălțimea bărbaților s-a mărit cu 5%, și cea a femeilor cu 9%.


- În Bolivia trăiesc cei mai mici oameni ca statură de pe glob, înălțimea medie a populației fiind de circa 1,52 metri atât la bărbați, cât și la femei. Este țara cea mai săracă din America de Sud, cu unul din 5 copii afectați de malnutriție!


- A fi scund reprezintă, uneori, un avantaj, fiindcă oamenii de mică înălțime au un risc cu 30% mai redus de cancer de piele, conform unui studiu al academicienilor suedezi, ce a cules date despre 5,5 milioane de persoane născute între 1938 și 1991!


Oameni scunzi, dar cu succese uriașe!


- Vestita cântăreață de muzică country Dolly Parton, cu o voce puternică și un comportament impresionant pe scenă, măsura în înălțime 1,52 de metri.


21 decembrie: Ziua Privește Latura Bună a Lucrurilor | Solstițiul de Iarnă


- Binecunoscutul actor, regizor și producător american Danny deVitto, cu o carieră impresionantă în teatru, filme și televiziune, era înalt de numai 1,49 de metri.


- Cântărețul Prince, laureat al unor premii Grammy, Globul de Aur și al Academiei Americane, cunoscut pentru bucăților sale eclectice, prezența sa fuliminanta de pe scenă și îmbrăcămintea sa extravagantă, a fost înalt de 1,60 metri.


- Ludwig Van Beethoven, probabil cel mai mare compozitor de muzică clasică din lume, avea înălțimea de 1,57 metri, la fel ca și Iuri Gagarin, primul om ajuns în spațiul cosmic. 


22 decembrie: Ziua "Îndrăgește tăcerea"

22 decembrie: Ziua Oamenilor Scunzi 22 decembrie: Ziua Oamenilor Scunzi Reviewed by Diana Popescu on decembrie 21, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.