14 februarie: Ziua Iubitorilor Bibliotecilor

 Pe 14 februarie celebrăm anual dragostea romantică, dar și o altă, mai specială, întrucât este Ziua Iubitorilor Bibliotecilor, dedicată pasionaților de lectură de pe tot globul. Această zi onorează bibliotecile și uimitoarele lor cărți capabile să ne schimbe viața.   


14 februarie: Ziua Iubitorilor Bibliotecilor


Ziua Iubitorilor Bibliotecilor a fost inițiată în 2006 de Biblioteca de Stat din New South Wales. A devenit o sărbătoare națională australiană în 2007, când ALIA / Australian Library and Information Association (Asociația Australiană a Bibliotecilor și Informațiilor) s-a alăturat acestei campanii de promovare a pasiunii pentru cărți. Deși țelul zilei a fost cel de a crește conștientizarea în privința serviciilor oferite de biblioteci, a devenit curând și una de dăruire a unui fel de consolare celor care nu avea vreo întâlnire cu o persoană îndrăgită de Sfântul Valentin. 


În 2019, ALIA a introdus în sărbătoarea de pe 14 februarie tema "Povești de Dragoste ale Bibliotecii", ce includea și o competiție de ficțiuni despre aflarea iubirii într-o bibliotecă. În 2020, Bibliotecile South Perth au pus la punct un eveniment în care oamenii trebuiau să completeze "un formular de potrivire în dragoste", în funcție de care angajații bibliotecii le-au recomandat cititorilor cărți și scriitori de care se puteau îndrăgosti.


Repere din istoria Zilei Iubitorilor Bibliotecilor


- Mileniul 3 î.Hr.: Cea dintâi bibliotecă din lume este fondată în orașul babilonian Nippur.


- Secolul al III-lea î.Hr.: Este întemeiată Biblioteca din Alexandria, cea mai mare din perioada antică, cu literatură din toată lumea. 


- Evul Mediu: Regii dau startul bibliotecilor private. Vaticanul își crează propria bibliotecă.


13 februarie: Ziua Ia-ți un Alt Nume


- Secolul al XVIII-lea: Apar bibliotecile moderne, separate de palatele din care făceau parte până atunci. 


Lucruri interesante despre biblioteci


- În China, biblioteca era numită "clădire de depozitare a cărților" înainte de a fi introdusă denumirea specifică a acesteia.


- Biblioteca Congresului din Washington este, în prezent, cea mai mare din lume, deținând peste 39 de milioane de cărți.


- Orașul Edinburgh din Marea Britanie are cele mai multe biblioteci la 100.000 de oameni de pe glob.


- În țările în curs de dezvoltare există 230.000 de biblioteci publice. 


14 februarie: Ziua Internațională a Dăruirii Cărților

14 februarie: Ziua Iubitorilor Bibliotecilor 14 februarie: Ziua Iubitorilor Bibliotecilor Reviewed by Diana Popescu on februarie 13, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.