15 februarie: Ziua Festivalului Felinarelor

 Ziua Festivalului Felinarelor este o sărbătoare chinezească desfășurată în cea de-a cincisprezecea zi a primei luni din calendarul luno-solar chinezesc. De obicei, are loc în februarie și semnifică ultima zi a celebrărilor Anului Nou Chinezesc. Este marcată din perioada dinastiei Han. În acea vreme, Festivalul Felinarelor era împodobit cu felinare relativ simple, și numai împăratul și nobilii aveau unele mari și elegante.


Festivalul Felinarelor își are originea cu peste 2.000 de ani în urmă, fiind asociat cu dinastia împăratului Ming, din timpul când buddhismul se dezvolta în China. Împăratul Ming a fost unul dintre susținătorii buddhismului. Când a observat cum călugării din această religie își aprindeau frecvent felinare în cea de-a cincisprezecea zi a lunii februarie, a decretat să se facă același lucru în toate gospodăriile, templele și în palatul imperial în acea seară.      

                             

15 februarie: Ziua Festivalului Felinarelor

Pe de altă parte, la rădăcinile festivalului poate fi și marcarea reducerii întunericului iernii, ceea ce determina comunitățile să alunge noaptea cu o lumină creată chiar de oameni. În decursul dinastiei Han, Festivalul Felinarelor a fost asociat cu Ti Yin, zeitatea Stelei Nordului. Unele legende corelează această sărbătoare cu taoismul. Tianguan, divinitatea taoistă a norocului, își are, de altfel, aniversarea zilei de naștere în a cincisprezecea zi a celei dintâi luni selenare. Se crede că lui Tianguan îi plac toate tipurile de distracție, așa că adepții săi organizează diverse activități pe 15 februarie, de-a lungul cărora se roagă și cer să fie binecuvântați cu noroc.


Într-o legendă larg răspândită despre Festivalul Felinarelor se povestește despre un frumos cocor care a zburat din ceruri către pământ. După ce a ajuns pe tărâmul oamenilor a fost vânat și omorât. Acest fapt l-a supărat pe Împăratul de Jad din ceruri, care, mânios, a creat o furtună de foc care să măture din temelii satul unde se întâmplase asta. Împăratul Wu din dinastia Han a dat o turnură specială festivalului ce aniversa acest eveniment. În anul 104 î.Hr. l-a declarat ca una dintre cele mai semnificative celebrări și a decretat că ceremoniile sale se vor desfășura toată noaptea. 


Precizări despre Ziua Festivalului Felinarelor


- în 2020, în Xi'an, China, a fost făcut cel mai mare felinar din lume, cu o înălțime de peste 20 de metri și o lățime de aproape 39 de metri.


14 februarie: Ziua Iubitorilor Bibliotecilor


- 99% din felinare chinezești sunt roșii, cu o formă ovală, fiind împodobite cu ciucuri roșii și aurii.


- Festivalul Felinarelor, numit și Festivalul Yuan Xiao, onorează străbunii și îndrumă către pace, reconciliere și iertare.


- Există trei tipuri de felinare chinezești: unele care se atârnă, altele care zboară și altele care plutesc pe ape.


15 februarie: Ziua Sărbătoririi Celor Singuri

15 februarie: Ziua Festivalului Felinarelor 15 februarie: Ziua Festivalului Felinarelor Reviewed by Diana Popescu on februarie 14, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.