16 februarie 2022: Ziua Makha Bucha

 Având loc cu prilejul Lunii pline din a treia luna selenară a anului, Ziua Makha Bucha sau Magha Puja din 16 februarie comemorează întâlnirea lui Buddha cu primii săi 1.200 de discipoli, după ce acesta atinsese iluminarea. "Makha" înseamnă "lună", iar "Bucha" ori "Puja", "rugăciune". Poartă și denumirea de Ziua Sangha, sau Ziua Adunării Împătrite, și se celebrează în părți din Tailanda, Sri Lanka, Mianmar și Cambodgia. 


Dacă în 2022 are loc pe 16 februarie, în următorii ani se desfășoară pe alte date, astfel: 2023 - 6 martie, 2024 - 24 februarie, 2025 - 13 februarie, 2026 - 4 martie.     

                  

16 februarie 2022: Ziua Makha Bucha

Există diverse teorii despre data nașterii lui Buddha. Unii sugerează că s-a născut în preajma anilor 600 î.Hr., iar alții, îndeosebi din Japonia și Coreea, sunt de părere că a văzut pentru prima oară lumina zilei în anii 800 î.Hr.


Oricum, Buddha a venit pe lume ca Siddharta la Lumbini, în Nepalul de azi, într-o familie de aristocrați. Când a fost conceput, mama lui a mers în locul de baștină al tatălui său, la Kapilavastu. A avut de tânăr privilegii, având în vedere că tatăl lui era monarhul ereditar al Suryavansha (dinastia Solar).


Mai târziu, s-a confruntat cu realitățile dure ale vieții. A văzut sărăcia, suferința și moartea, ceea ce l-a impresionat profund și i-a provocat o criză existențială. 


Siddharta s-a decis să părăsească regatul și plăcerile lumești și s-a dedicat unui trăi de ascet. În acest fel, a început să mediteze și să realizeze importanța Căii de Mijloc, creării unui echilibru între autostisfacere și un ascetism sever. În Botch Gaya, șezând sub copacul Mahabodhi, Siddharta a ajuns la iluminare, devenind cunoscut ca Buddha Cel Iluminat.


15 februarie: Ziua Festivalului Felinarelor


La zece luni după iluminare s-au petrecut evenimentele Makha Bucha. Cei dintâi 1.200 de discipoli ai lui Buddha, care atinsesera și ei iluminarea, s-au adunat să-l vadă pe Buddha fără a fi chemați. Asta s-a întâmplat, cum am precizat mai înainte, în noaptea cu Lună plină din a treia lună selenară. Se spune că atunci, Buddha i-a numit pe Sariputta șI  Moggallana ca principalii săi ucenici. 


Precizări despre Ziua Makha Bucha


- Există numeroase activități și obiceiuri asociate cu Makha Bucha. În dimineața acestei zile, călugărilor li se oferă mâncare de către credincioși. Apoi, aceștia vizitează templele pentru a lua parte la ceremonii. Sunt respectate cele 5 Precepte și cele 8 Precepte.


- Cea mai importantă sărbătoare pentru buddhiști este Vesak, moartea lui Buddha, celebrată în mai, în prima zi cu Lună plină.


- Cele trei credințe capitale ale buddhismului sunt: (1) "Cele Trei Adevăruri Universale" - Totul este impermanent și în schimbare, lipsa de permanență provoacă suferință și toată viața implică suferință); (2) "Cele Patru Adevăruri Nobile" - adevărul suferinței, cel al cauzei suferinței, cel al sfârșitului suferinței, și cel al căii care conduce la sfârșirea suferinței; (3) "Calea Nobilă Inoptită" - vederea dreaptă, rezoluția dreaptă, vorbirea dreaptă, comportamentul drept, traiul drept, efortul drept, gândirea dreapăt și samadhi (starea de meditație dreaptă).


Lucruri interesante despre Buddhism


- Termenul de "buddhism" a fost creat de occidentali în 1833.


- Clement din Alexandria a menționat religia aceasta în anul al II-lea d.Hr.


- Buddhismul are două ramuri principale: Theravada (Școala vârstnicilor) și Mahayana (Marele Vehicul).


- Buddhismul este cea de-a patra mare religie din lume.


- Învățăturile buddhismului nu menționează existența unui Creator sau a unei Divinități Creatoare. 


16 februarie: Ziua Migdalelor

16 februarie 2022: Ziua Makha Bucha 16 februarie 2022: Ziua Makha Bucha Reviewed by Diana Popescu on februarie 15, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.