1 aprilie: Ziua Ateistului

 Indiferent dacă este sau nu o păcăleală, Ziua Ateistului, marcată anual pe 1 aprilie, se focalizează pe ciudățeniile celor care pretind că nu cred în Dumnezeu. Termenul de "ateism" a apărut în Europa Medievală, cu mai mulți de 400 de ani în urmă, fiind folosit de oamenii care respingeau credința într-o putere mai înaltă, divină.


În prezent, se spune că există peste 4.000 de religii în întreaga lume, și aproape fiecare dintre ele este asociată cu ritualuri și evenimente specifice. Ateiștii nu aveau, desigur, astfel de sărbători și, ca atare, se simțeau cumva frustrați de acest lucru. Așadar, și-au creat una specială pentru ei, pe data de 1 aprilie. 

                  

1 aprilie: Ziua Ateistului

Ateismul este aproape la fel de vechi precum religia. Au fost descoperite mărturii și scrieri care sugerează că până și în iudaism, în anii 550 î.Hr., unele persoane nu aveau credința în existența unor făpturi supranaturale. Există dovezi că un astfel de fenomen s-a petrecut mai târziu în creștinism și islamism.


Lokayata a fost o școală din India din decursul secolului al VI-lea î.Hr. care a inaugurat ateismul. .


Oricum, pe vremuri, ateismul nu era văzut, normal, cu ochi buni. Simplul fapt de a fi "ateist" era considerat ca o insultă. Oamenii care-și asumau o astfel de perspectivă asupra lumii erau izolați de societate și chiar executați.


În Evul Mediu, mulți libercugetători, ca Al-Ma'arri din Persia și Nicholas din Cusa, Germania, au răspândit conceptul ateismului. În timpul Renașterii, Leonardo da Vinci și Niccolo Machiavelii au pus la îndoială concepțiile bisericii și ale religiei.


Odată cu introducerea comunismului în Europa răsăriteană și cea centrală, dar și în Asia, ateismul a devenit mai mult decât acceptabil. Deși termenul de "ateist" a fost folosit ca unul care se referă, pur și simplu, la cineva care nu crede în Dumnezeu, există diferite nivele de ateism în societate.


Unii oameni sunt sceptici despre credința religioasă în general. Unii nu cred în existența lui Dumnezeu dar simt că poate fi oarecum tolerat, iar așa-zișii "noii ateisti" nu sunt de acord cu această tolerare și neagă întru totul existența lui Dumnezeu. Agnosticismul este un concept care și-a avut rădăcinile în această atitudine.


Ziua Ateistului își are o origine nostimă, provine dintr-o poveste care circula pe internet în 2003, potrivit căreia cineva ar fi cerut în justiție că ateiștii să aibă propria lor sărbătoare. Drept urmare, judecătorul ar fi hotărât ca 1 aprilie, ziua păcălelilor, să fie celebrată și ca Ziua Ateistului. Unii oameni au luat în serios această postare, așa că au început să o sărbătorească.


Lucruri interesante despre ateism


- Se estimează că circa 7% din populația lumii este ateistă.


1 aprilie: Ziua Distracției


- Statisticile arată că bărbații sunt mai înclinați să adopte ateismul decât femeile. 


- În epoca medievală, ateiștii erau torturați, îndeosebi femeile considerate a fi vrăjitoare. Printre cei care au fost executați a fost filosoful italian Giulio Vanini. 


- Armata nazistă nu permitea ateiștilor să facă parte din Schutzstaffel (S.S.). 


1 aprilie, Ziua păcălelilor - Tradiții, obiceiuri și superstiții


Un motto al ateiștilor ar putea fi: "Probabil că nu există Dumnezeu, dar nu pune asta la inimă, continuă să te bucuri de viață!"

1 aprilie: Ziua Ateistului 1 aprilie: Ziua Ateistului Reviewed by Diana Popescu on martie 31, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.