12 martie: Ziua Anului Nou Aztec

 Ziua Anului Nou Aztec pică în fiecare an pe 12 martie. Ne imaginăm adeseori timpul ca un concept liniar, ca o linie dreapta mergând de la punctul A la punctul B. Ei bine, aztecii aveau o perspectivă radical diferită. Pentru ei, timpul era o forță, ce furniza energie și schimbare, un vestitor de miracole, era văzut prin prisma unei continue creații, distrugeri și regenerări. În Ziua Anului Nou Aztec celebrăm cultura lor străveche ale cărei idei rezonează până în zilele noastre.


Anul Nou Aztec este plin de simbolism, tradiții și sărbătoriri. Este un eveniment special pentru comunitățile Nahua din Mexic, grupuri de oameni indigeni care trăiesc și în El Salvador. În limba nahuatl, sărbătoarea este numită "Yancuic Xihuitl".      

                  

12 martie: Ziua Anului Nou Aztec

Din anii 1.300 și până în 1.521, aztecii au ajuns la putere în centrul culturii mesoamericane. Ei se conformau calendarul aztec sau "Mexica", un calendar cu un ciclu de 365 de zile, cuprinzând două părți care se desfășurau concomitent. Prima era numărătoarea anului ori "xiuphohuali", iar a doua era "tonalpohuali", adică "numărătoarea zilelor", un ciclu ritual de 260 de zile. 


Celebrările Yancuic Xihuitl au loc, de obicei, în noaptea de dinainte, pe 11 martie. Așa cum este de așteptat, acestea sunt spectaculoase. Orașe ca Nuapan, Huauchinango, Xicotepac, Zongdica și Mexico organizează cu această ocazie numeroase evenimente.


Sărbătoririle debutează cu dansuri ceremoniale și cântece tradiționale pe ritmurile tobelor. Dansatorii poartă podoabe colorate și pene Quetzal pe creștetul capetelor. Oricine a fost destul de norocos să ii vadă poate confirma cât de fascinante sunt performanțele lor. Oamenii aduc cu acest prilej ca ofrande semințe și aprind lumânări "ocote", din "smoală de pin", o rășină aromatică extrem de inflamabilă. 


11 martie: Ziua Venerării Uneltelor


Către finele ceremoniei se arde un steag reprezentând anul trecut și se parfumează un steag înlocuitor al celui dintâi. De asemeni, oamenii întâmpină Anul Nou suflând în cochilii de scoici, la fel cum procedau strămoșii lor cu secole în urmă. 


Repere din istoria Zilei Anului Nou Aztec


- Anii 1.101 d.Hr.-1.200 d.Hr.: Poporul aztec migrează din platoul nordic mexican în Mesoamerica.


- 1.427 - 1.479: Aztecii sculptează "Piedra del Sol", un calendar enorm din piatră înfățișând aspecte astrologice și mitologice.


- 1790: După ce a rămas sub orașul Mexico vreme de secole, calendarul din piatră este redescoperit și amplasat în turnurile Catedralei Metropolitane. 


- 2012: Unele teorii ale conspirațiilor pretind că acest calendar prezice sfârșitul lumii! 


12 martie: Ziua Plantează o Floare

12 martie: Ziua Anului Nou Aztec 12 martie: Ziua Anului Nou Aztec Reviewed by Diana Popescu on martie 11, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.